Last news in Fakti

22 Май, 2015 09:50, обновена 22 Май, 2015 09:55 652 2

Обама иска да посети Куба до края на мандата си

  • сащ-
  • куба-
  • преговори-
  • посещвние-
  • барак обама

Кубински служители се срещнаха с техни американски колеги в четвъртък в четвъртия кръг от преговорите

Обама иска да посети Куба до края на мандата си - 1
Снимка АП/БТА

Президентът Барак Обама може да посети Куба преди края на мандата си, заяви прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест в четвъртък.

"Знам, че има един човек, който особено много се надява президентът Обама да посети Хавана в някакъв момент и този момент да е в близкото и обозримо бъдеще. Този човек е самият президент Обама", каза Ърнест, запитан от кубински репортер дари държавният глава на САЩ има планове да посети Хавана преди да напускане Белия дом през 2016 г.

Кубински служители се срещнаха с техни американски колеги в четвъртък в четвъртия кръг от преговорите за възстановяването на дипломатическите отношения между Куба и САЩ и отварянето на посолства в съответните столици, пише "Вашингтон поуст".

Нито американските, нито кубинските преговарящите успяха да предвидят първоначални резултати за изхода от преговорите в четвъртък, въпреки че и двете страни изразиха оптимизъм и увереност, че проблемите за достъп до посолствата в крайна сметка ще бъдат разрешени.

Предположението на Ърнест, че Обама може да посети Куба следва историческата среща на президента с кубинския му колега Раул Кастро миналия месец в Панама.

В миналото Обама омаловажи възможността, че би могъл да поседи кубинската столица преди да напусне кабинета. "По отношение на Куба, ние не сме на етап когато мое посещение в Куба или на президента Кастро в САЩ е част от нещата", заяви Обама пред репортери през декември. Коментарите на президента дойдоха малко след като той обяви първата голяма промяна в политика на САЩ спрямо Куба след повече от 50 години на враждебност.

"Няма нищо по-специфично, заради което ние да се стремим по някакър начин да организираме мое посещение в Куба", заявява той в момента.

Малко вероятно е Обама да посети Куба, докато дипломатическите отношения не бъдат възстановени и посолства не бъдат отворени отново. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ккк

    0 0 Отговор
    Обама трябва да посети България до края на живота си... понеже не помня някой да му е правил повече евала от нас българите.
  • 2 Чип

    0 0 Отговор
    Какво му пречи на Обанана да си избере "стая" в Гуантанамо и ето му Куба, ако ще и доживот.