Last news in Fakti

25 Май, 2015 10:58, обновена 25 Май, 2015 11:00 720 0

Управляващата партия в Испания претърпя поражение в регионалните избори

  • испания-
  • избори-
  • партии-
  • народна партия

Испанците отхвърлиха стабилността, предложена от НП и съперничещите й социалисти и избраха промяна под формата на нови партии

Управляващата партия в Испания претърпя поражение в регионалните избори - 1
Снимка АП/БТА

Управляващата Народна партия (НП) в Испания претърпя поражение в битката в регионалните и местните избори в неделя, след като гласоподавателите наказаха премиера Мариано Рахой за четирите години на тежки съкращения на разходите и поредицата от корупционни скандали, пише Ройтерс.

В тест на националните нагласи в навечерието на очакваните през ноември парламентарни избори Народната партия отчете най-слабия си резултат от повече от 20 години. Новината възвести несигурното бъдеще пред управляващата коалиция след значителното фрагментиране на вота и появата на нови партии.

Испанците отхвърлиха стабилността, предложена от НП и съперничещите й социалисти, които се редуват на власт от края на диктатурата преди 40 години, и избраха промяна под формата на нови партии - пазарно-ориентираната Сиудаданос (Ciudadanos – "Гражданите") и противопоставящата се на строгите икономии Подемос (Podemos – "Ние можем").

Бъдещето на Рахой изглеждаше мрачно и преди изборите, въпреки стратегията му да заложи на ускорен икономически растеж и да спечели втори мандат по-късно тази година. Планът обаче бе сериозно засегнат от слабото представяне на партията му.

"Това е шамар за Народната партия. Факторът страх не бе част от играта и хората гласуваха за "Сиудаданос" и "Подемос", заяви Хосе Пабло Ферандис, главен социолог в Metroscopia.

Въпреки че НП получи повече гласове от всяка друга страна, тя и социалистите не запазиха общото си мнозинство в контролираните досега области. Двете партии ще трябва да преговарят за коалиции с  партиите на малцинствата в 13 от 17-те региона в Испания, които гласуваха в неделя заедно с над 8000 малки и големи градове.

"Пазарните нагласи в Испания могат да бъдат по-благоприятни, но политическата сцена става много по-фрагментирана, изпращайки лош сигнал за стабилността и силата на правителството след парламентарните избори по-късно тази година", каза Николас Спиро, анализатор в Spiro Sovereign Strategy.

НП получи най-лошия си резултат в общинските избори в страната от 1991 г. насам и загуби своето абсолютно мнозинство в регионални бастиони като Мадрид и Валенсия, където потенциалните леви коалиции може да изпратят партията в опозиция за първи път от 20 години насам.

Преди гласувах за НП, но те са изпята песен; те са били на власт прекалено дълго. Време е да почистим плота", казва Начо, 56-годишен лекар във Валенсия, които гласува за Сиудаданос.

В централата на НП във Валенсия, десетки шокиран поддръжници, много от които млади активисти, едвам сдържаха сълзите си когато чули новината, че тяхната партия вероятно ще загуби контрола над града.

В Мадрид, където не е имало кмет от Народната партия от 1991 г., партията на Рахой изпревари незначително левите, подкрепени от "Подемос".

"Време е за тотална промяна", каза 31-годишната учителка Наталия Сендехас, живееща в старата част на Мадрид Лавапиес, където имигрантите и работническата класа се срещат с любителите на нощния живот и туристите.

В Барселона друга лява коалиция, оглавявана от бившия активист Ада Колау и подкрепена от Подемос, победи борещата се за независимост Конвергенсиа и Унио (Convergencia i Unio – "Конвергенция и съюз") и лявата Републиканска партия на Каталуния, което бе шамар за сепаратисткото движение в областта.

"Хората спечелиха тук, не статуквото", каза Колау пред ликуващите му поддръжници, коментирайки резултатите на Народната и Социалистическата партии.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: