Last news in Fakti

25 Май, 2015 12:27 1 389 7

Ислямска държава изби 400 души в Палмира

  • сирия-
  • палмира-
  • убити-
  • ислямска държава

Екстремистите от ИД заявявват, че атаките са били насочени срещу правителствени сили, докато правителствени служители твърдят, че клането е било на цивилни

Ислямска държава изби 400 души в Палмира - 1
Снимка АП/БТА

Екстремистите от Ислямска държава са убили най-малко 400 души в древния сирийски град Палмира. Според сирийската държавна телевизия жертвите са предимно жени и деца.

Според Ройтерс, опозиционни активисти твърдят в социалните медии, че стотици тела са пръснати по улиците на града, който бе превзет в сряда. Избитите най-вероятно са били лоялни към правителството на сирийския президент Башар ал Асад

"Терористите убиха повече от 400 души ... и обезобразиха телата им под предлог, че си сътрудничат с правителството и не изпълняват заповеди", заяви жител на Палмира пред държавната информационна агенция на Сирия.

Някои от убитите са били обезглавявани.

Сред стотиците убити в клането има и правителствени служители. Сред тях е ръководителят на старчески отдел в болницата и цялото й семейство.

Видео публикувано от привърженици на Ислямска държава показва как бунтовниците влизат в правителствени сгради в търсене на сирийски войници. Те също са били видени да унищожават снимки на сирийския президент Башар Асад и баща му, Хафез Асад, предаде Ройтерс.

Най-малко 300 войници са убити в битките, преди градът да падне в ръцете на ислямските екстремисти, съобщи Сирийската обсерватория за правата на човека.

"Голям брой войници са изчезнали и не е ясно къде са", заяви пред РойтерсРами Абдулрахман, от групата за мониторинг.

Бунтовниците от ИД влязоха в историческия сирийски град на Сирия на Палмира, който е под егидата на ЮНЕСКО, по-рано тази седмица, и получиха пълен контрол над града. Службата на ООН за правата на човека, заяви в четвъртък, че една трета от населението на Палмира е избягало от града, въпреки че също са докладвани и случаи на правителствените сили, които са възпрепятствали цивилните граждани да напуснат, докато самите те не непуснали града.

ЮНЕСКО описва Палмира като град с "изключителна стойност за света", един "оазис в сирийската пустиня" североизточно от Дамаск, който в момента бива брутално унищожаван и съсипван от Ислямска държава.

Междувременно американският министър на отбраната заяви, че неотдавнашното падане на иракския град Рамади, в ръцете на ИД, предполага, че иракските сили са загубили "воля да се борят".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 раптор

    0 0 Отговор
    Хммм... Колко странно! Гениалните американци не можаха ли да предвидят, че след свалянето на редица диктатори в близкия изток и африка, ще настъпи рая за ислямските екстремисти??? Техните анализатори, завършили Харвард не можаха ли да го предвидят? Или сметките са се правили само в долари, не в човешки животи?!?!

    Коментиран от #4

  • 2 последица

    0 0 Отговор
    САЩ, това е вашето престъпление срещу човечеството. Обезглавихте държавата в Ирак и Сирия, снабдявахте с оръжие джихадисти и навлякохте такова голямо зло. Интелигентни хора убиват, дори мюсюлмани, мирни хора, християни. Те ще ви тежат на съвестта, язък че се правите на вярващи християни. Вие/вашите управляващи/ сте антихристи, после идете говорете, че нямало еврейска нишка и конспирация.
  • 3 ккеер

    0 0 Отговор
    Тая държава скоро, ще дойде и на балканите... ако не се вземат мерки. И ще стане кървава баня и тук - дано да бъркам! Не гледайте безучастно, тези напредват и са опасни, трябва да се предприеме нещо!
  • 4 Чип

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "раптор":

    Предвидили са го и може би точно това искат. Ще чакат ИД да "гътне" Сирия, понеже руснаците им се озъбиха заради нея.
  • 5 НА КОГО СА ТЕЗ МОМЧЕТА

    0 0 Отговор
    ОТГОВОРА ЩЕ НАМЕРИТЕ КАТО РАЗБЕРЕТЕ КОЙ ПЛАЩА НА "МУЗИКАНТИТЕ",
    то тогава и този същия поръча музиката.
    Кой снабдява толкоз оръжие, боеприпаси, провизии и финансово обезпечение?
    На кого поръчките изпълняват.
    Срещу кого воюват.
    Кой им позволява да карат по сценария?
  • 6 ддд

    0 0 Отговор
    куде са американците те колко войни прведаха иж срещу кръвожадни диктатори ..не им ли е ясно че чедото им идл е още по жестоко ...

    що спът още великите нато и америка благодетелите на всяка страна и народ хахахаха
  • 7 дддд

    1 0 Отговор
    Междувременно американският министър на отбраната заяви, че неотдавнашното падане на иракския град Рамади, в ръцете на ИД, предполага, че иракските сили са загубили "воля да се борят".дни

    нали вие нападнахте ирак ве янки гадни преди нали уж имаше диктатор преди демокрация уж въведахте ..тва ли е демокрацията главорези

    сигурно са ви много благодарни иракчаните сега ..дано господ да накаже америка
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания