Last news in Fakti

26 Май, 2015 15:57 1 300 2

България, слабото звено в борбата срещу ИД

  • българия-
  • турция-
  • ес-
  • джихад-
  • европа-
  • терористи

България, Гърция и Турция подписаха тристранно споразумение за създаването на съвместен контактен център за полицейско и митническо сътрудничество

Под три огромни знамена – европейското, българското и турското – колите преминават бавно през контролно-пропускателния пункт „Капитан Андреево“, който се превърна в новата фронтова линия във войната на Запада срещу джихада, пише френският вестник "Le Monde".

Откакто бяха засилени мерките за наблюдение и контрол по летищата, България се превърна в сухопътния маршрут, по който най-лесно се стига до Турция - последен етап преди територията на екстремистката групировка "Ислямска държава" в Сирия.

Автомобили, камиони и автобуси ден и нощ преминават по този път, смятан за най-добрият начин за дискретно напусне на Европа, както от разузнавателните служби, така и от кандидат джихадистите.

Макар да е член на ЕС, България не принадлежи към Шенгенското пространство въпреки силното желание, се казва в статията. Въпреки реалните усилия, които София полага да бъде „добър ученик“ в борбата срещу тероризма, дупките в антиджихадистката мрежа остават, пише вестникът и цитира българското вътрешно министерство, че "броят на кандидатите за джихад рязко се е покачил през 2013 г. Стотици хора са отишли в Сирия, минавайки през страната (България)."

Така че не е случайно, че френските радикални ислямисти избират да минат през България, коментира вестникът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смешника

    1 0 Отговор
    Минавали джихадистите през България! "Дупките в антиджихадистката мрежа остават, пише вестникът..."
    То във Франция мноооого добре се борите с тероризма и хич нямяте дупки в антиджихадистката мрежа! България се превърнала в сухопътен маршрут!? Глупаци такива, те през България минават, ама се въдят у вас и в колониите ви!
  • 2 onq s konq

    0 1 Отговор
    След като най-авторитетният френски вестник пише,че има дупки в БГ -системата и стотици кандидат-джихадисти преминават на път эа Ислямска държава,ЭНАЧИ ГИ ПОЭНАВАТ!Въэниква логичния въпрос:СЛЕД КАТО ГИ ПОЭНАВАТ,ЭАЩО НЕ ГИ АРЕСТУВАТ ОЩЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ,ИЛИ КЪДЕТО ТАМ СЕ "ВЪДЯТ" В ШЕНГЕН?/там,където не ни искат,щото са ни миришели чорапите/:)