Last news in Fakti

26 Май, 2015 21:29 1 130 8

Плевнелиев: България застава зад суверенитета на Република Македония

  • македония-
  • плевнелиев-
  • псюие-
  • албания

Заставаме зад суверенитета и териториалната цялост на Република Македония, заяви президентът Росен Плевнелиев пред журналисти след края на Срещата на високо равнище на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, която се състоя в албанската столица Тирана. На форума България прие едногодишното ротационно председателство на ПСЮИЕ, което ще започне на 1 юли т. г. Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

Значението на регионалното сътрудничество беше изтъкнато по време на съвместна пресконференция на Тройката на Процеса за сътрудничество, съставена държавните и правителствените ръководители на Румъния, Албания и България. Пред медиите в Тирана президентът Росен Плевнелиев представи и основните приоритети на българското председателство - развитието на транспортната и енергийна свързаност в Югоизточна Европа, укрепването на демократичните устои, сигурността и справянето с миграцията.

В качеството си на председател на регионалния формат страната ни ще инициира приемането на Съвместна декларация за препотвърждаване на ненарушимостта на границите в Югоизточна Европа, заяви в отговор на въпрос президентът Плевнелиев. Държавният глава посочи, че границите на Балканите трябва да падат, а не да се местят. „Вярваме в регионалното сътрудничество и помирение като висша ценност в региона. Работим за това всяка страна да допринесе за стабилността и за развитието на Балканите“, подчерта президентът.

Българското председателството на ПСЮИЕ, което съвпада с 20-годишнината от създаването на инициативата, е голямо признание за България и за усилията ни за добросъседство, развитие и мир в региона. България иска да постигне конкретни резултати през 12-те месеца, в които ще оглавява Процеса за сътрудничество, коментира президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава посочи, че постигането на по-голяма свързаност в региона и укрепването на демократичните основи са приоритети на българското председателство, тъй като са условия за по-голяма стабилност, за икономически растеж и за просперитет на Югоизточна Европа.

В рамките на българското председателство ще бъдат организирани поредица от форуми, на които миграцията и сигурността в Югоизточна Европа ще бъдат поставени в дневния ред на институциите. Безпрецедентният миграционен поток, световните предизвикателства, тероризмът, са проблеми, които не могат да бъдат решени локално, а само чрез обединени усилия и регионален подход, заяви Росен Плевнелиев.

Върховенството на закона, заздравяването на демократичните фундаменти и медийната свобода са другата приоритетна област за българското председателство. „Трябва да отговорим на високите очаквания на гражданите в региона за прозрачни и ефективни институции“, допълни президентът след участието си на Срещата на върха.

Страните от ПСЮИЕ приеха декларация, с която потвърдиха, че политиката на разширяване на Югоизточна Европа трябва да остане приоритетна в дневния ред на ЕС. С приетия документ се призовава ЕС да насърчава напредъка на преговорите, при условие че всяка една страна кандидат изпълни необходимите условия и критерии.

Спазването на европейските стандарти е от интерес преди всичко за страните в региона, затова държавните и правителствените ръководители на ПСЮИЕ подчертават необходимостта от регионално сътрудничество, развитие на отношения на добросъседство и нуждата от намиране на взаимно приемливи решения на отворените въпроси, се посочва в текста на Декларацията. В заключителния документ се изразява също така твърда подкрепа за запазване на политиката на НАТО на „отворени врати“ за страните от Югоизточна Европа, които могат да поемат отговорностите и задълженията за членство и изпълнят необходимите условия.

Декларацията поставя акцент върху сигурността в региона и сътрудничеството в борбата с организираната престъпност и с корупцията, както и върху противодействието на тероризма.

„Потвърждаваме нашата силна воля за допълнително засилване на регионалното сътрудничество за укрепване на върховенството на закона, прилагане на политики за утвърждаване на религиозната толерантност и съжителство, които имат пряк принос за демократизацията, защитата на правата на човека, равенството между половете, сигурността и стабилността на региона и предотвратяването на радикализация, насилие и екстремистки актове“, се посочва в Декларацията.

Участниците в срещата на върха на ПСЮИЕ се обединиха около важността на съвместните усилия за определяне на проекти от общ интерес, които да подобрят регионалното сътрудничество и свързаност.
В средата на 2016 година България ще бъде домакин на следващата Среща на държавните и правителствените ръководители от ПСЮИЕ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рудан

    1 0 Отговор
    Ами да заклейми агресията на Косовските албанци срущу Македония.Нали агресорите влязоха от Косово .

    Коментиран от #2, #6

  • 2 СиС

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рудан":

    Да заклеймим,,,,но нямаме политическата воля-нали точно косовските албанци са подкрепяни от западните"демокрации"....Нали точно там е най-голямата база на НАТО....А наш Чехльо си пада по натовци.
  • 3 ДИПЛОМАТИ

    1 0 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ Е ИМАЛА ОБРАТНИ ДИПЛОМАТИ!

    АКО СЕРГАЙ ЛАВРОВ ЗАЯВИ ПОЛОВИНАТА НА НА БЪЛГАРИЯ А ДРУГАТА НА АЛБАНИЯ, ЗАЩО БЪЛГАРИЯ КАЗВА - НЕ?

    БЪЛГАРИЯ КАЗВА ЗЯЛАТА МАКЕДОНИЯ ДА СЕ ПРЕДАДЕ - СТАНИШЕВ И ПЛЕВНЕЛИЕВ.

    Е КАК ЩЕ ПРАВИШ ДЪРЖАВА С ПРЕДАТЕЛИ?

    Коментиран от #5, #7

  • 4 ввеее

    0 0 Отговор
    тва вече ми се повръща като го вида

    навден до земята за черния американски султан
  • 5 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДИПЛОМАТИ":

    половината македония на българия???кво ще ги правим милион македонеца дето не искат да видят българин и на снимка?след като разделим македонията турците ще разделят българия ,кво им пречи след като има такива далновидни дипломати като теб?почне ли разделянето на държави ние ще го усетим най-силно,щото балканите са буре с барут.та лавров тва цели и бие с плоски идеи по мозъците на дипломати като теб!
  • 6 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рудан":

    косовските албанци към момента нямат намерение да разцепват македония,а македония се управлява в момента и от албанци.преди няколко години група албанци застреля няколко македончета при едно езеро и част от заподозрените бяха изловени в косово,демек косово и македония си сътрудничат по въпроса със сепаратистите.сред албанците има всякъкви ,като почнеш от ислямисти и стигнеш до фашисти и комунисти,но държавата косово има проевропеиска ориентация и политика.
  • 7 гогол

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДИПЛОМАТИ":

    2Предателите се кланят на чужди президенти и държави за пари !И за да са по -атрактивни плюят по законно избрания президент на РБ!!!
  • 8 Руди

    0 0 Отговор
    ТИ МОЖЕ, НО НЕ ГОВОРИ ОТ МОЕ ИМЕ, ЗАЩОТО НЕ СИ МЕ ПИТАЛ, ПЪК И НЕ СЪМ ГЛАСУВАЛ ЗА ТЕБ! ПОДАРИ И ТИ 500 ТАНКА НА МАКЕДОНЦИТЕ КАТО ЖЕЛЕВ, ПОСЛЕ ДА СТРЕЛЯТ С ТЯХ ПО БЪЛГАРИТЕ!
Новини по държави: