Last news in Fakti

27 Май, 2015 11:28, обновена 27 Май, 2015 13:33 7 125 9

Експерт даде показания в дело срещу бивш нацист за Циклон Б

  • циклон б-
  • аушвиц-
  • дело-
  • ss-
  • оскар грьонинг

Грьонинг е обвинен в подпомагане на смъртта на най-малко 300 000 души докато работел в Аушвиц

Експерт даде показания в дело срещу бивш нацист за Циклон Б - 1
Снимки АП/БТА

Съдебен лекар е дал доказателства за ефекта на отровния газ Циклон Б, използван от нацистите, за убийството на затворници в лагера на смъртта Аушвиц през Втората световна война, по време на процес срещу 93-годишен бивш член на SS в Северна Германия, съобщава ДПА. 

Циклон Б е търговското име на циановодорода, който може да се окаже фатален в рамките на секунди, но в по-слаби концентрации, може да отнеме от 30 до 60 секунди преди да доведе до смърт, заяви експертът, разпитан по делото срещу бившия член на SS Оскар Грьонинг.

Газът е използван от нацистите в Германия по време на Холокоста, за да убие един милион души в газовите камери в Аушвиц-Биркенау, Майданек и други лагери на смъртта.

Следвайки доказателствата на съдебния лекар, съдът в град Люнебург изслуша бивш съдия по дело срещу обвиненият Оскар Грьонинг, известен като Счетоводителя на "Аушвиц".

По време на процес в Дуисбург  в началото на 1990-те години, срещу различен членове на SS, Грьонинг е свидетелствал, но показал "изненадваща липса емоция", каза съдията.

Грьонинг е обвинен в подпомагане на смъртта на най-малко 300 000 души докато работел в Аушвиц. В началото на процеса той призна моралната си вина.

Грьонинг описва ролята си като "броене на пари, конфискувани от новопристигналите", и казва, че е станал свидетел на масови убийства, но отрича да е участвал лично в геноцида. Ако бъде признат за виновен, може да бъде осъден на между 3 и 15 години затвор.

Съдът е отменил производството, първоначално планирано за сряда, в разглеждане на продължаващата влошено здраве Грьонинг.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    1 2 Отговор
    Крайно време е да съдят не само живи, но и мъртви нацисти. След присъдата, ковчегът с кокалите на нациста ще бъде изравян от гробището и заключван в затворническа килия, където ще си излежи присъдата. След излежаване на присъдата ще бъде връщан в гробището.
  • 2 МИСЪЛ

    1 0 Отговор
    Сега ли се сетиха!? Добро утроооооооооо!
  • 3 димо

    2 0 Отговор
    както е тругнало Грьонинг ще излезе виновен и за глобалното затопляне.
  • 4 Кирчо

    6 0 Отговор
    и ромите спешно се нуждаят от този или подобен газ..
    иначе няма НИЕ да оцелеем...
  • 5 некойси

    0 0 Отговор
    Приказките от 1001 нощ изглеждат все по-невероятни ...
    http://vbox7.com/play:me667bfe6d
    http://judassicpark.narod.ru/holokost.htm
  • 6 дееее

    3 0 Отговор
    двойни стандарти ..американците обраха нацистите като ФОНБРАУН и ги ползваха да им работят ..а за тия от които няма полза съд


    жалка нация американска

    Коментиран от #8

  • 7 НАШО МОМЧЕ

    0 0 Отговор
    Made by U S A , Wall street, C I A, Military Complex.

    Чиста проба - ДЕРМО КРАЦИЯ И ХУМАНИЗЪМ.

    ZIG HAIL !
  • 8 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "дееее":

    същото направиха и руснаците.руските самолети,ракети и ядрена програма са активно подпомогнати от нацисти работещи в ссср или в институти в гдр ,някои от тях срещу огромни възнаграждения за съветските стандарти :)!за любителите на историята може да проверите за господин шмайзер,дето е истинския създател на другаря калашников:),един от многото .тук има една интересна и срамна подробност ,хитлеристите си сътрудничат с руснаците във военното дело активно преди и по време на първите години на втората световна война.
  • 9 БЕЛЕНЕ

    0 0 Отговор
    НЕ МИСЛЯ ЧЕ В БЕЛЕНЕ РЕЖИМЪТ Е БИЛ ТОКОЗ СТОГ.

    ПЪРВО НАСЕЛЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ СЕ УВЕЛИЧИ А СЕГА ОБРАТНО.
    ВТОРО БЕЗППЛАТНО ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ВСЕКИ А СЕГА ОБРАТНО.
    ТРЕТО РАБОТА ГАРАНТИРАНА ЗА ВСИЧКИ А СЕГА ОБРТАНО.
    ЧЕТВЪРТО ПЕНСИЯ ЗА ВСИЧКИ СНОСНА А СЕГА ОБРАТНО.
    ПЕТО МЕДИЦИНА И ЗЪБОЛЕКАР КАКТО И БОЛНИЦИ САНАТОРИУМИ, БАЛНЕО ЛЕЧЕНИЕ ЗА ВСИЧКИ А СЕГА ОБРАТНО.
    ШЕСТО ПАТРОНАЖ ЗА ВЪЗРАСТИТЕ ПО ДОМОВЕТЕ, ХРАНА, ПОЧИСТВАНЕ, ИЗСЛЕДВАНИЯ, ЛЕКАРСТВ А СЕГА ЯДЕЦ,
    ДЕТСКИ ЯСЛИ И ГРАДИНИ А СЕГА ЯДЕЦ,
    ГРИЖИ ЗА МАЙКАТА И ДЕТЕТО, КОНСУЛТАЦИИ, ОТПУСК ПЛАТЕН ЗА МАЙКАТА ДА СИ ОТГЛЕДА ДЕТЕО ДО ТРИ ГОДИНИ, КАТО ТРУДОВИЯТ СТАЖ СЕ ЗАИТА А СЕГА ОТ ТРИТЕ - НАЙ- ГОЛЯМОТО.


    ТА В БЕЛЕНЕ НЕ Е БИЛО ТОЛКОЗ ЗЛЕ Я ВИЖ КОЛКО ДЕСЕНЦА КИРОВЦИ И ОНЯ С КОНЯ СА ОСТАНАЛИ. НЯКОЙ ЩЕ СЕ ПОГРИЖИ ЗА ТЯХ КОГА МУ ВРЕМЕТО ДОДИ ?
Новини по държави: