Last news in Fakti

28 Май, 2015 02:30 880 0

Откриха най-стария чай във Великобритания

  • чай-
  • най-стария-
  • великобритания

Той е внесен от Китай преди 300 години

Изследователи откриха най-стария чай във Великобритания, съобщи „Гардиън“.

В Природонаучния музей в Лондон се появи кутия с листа, носеща заглавието „сорт чай от Китай“. Находката е на 300 години.

Кутията е донесена в страната в края  на 17-ти век от шотландеца Джеймс Кънингам – хирург и натуралист – аматьор. По онова време чаят все още е голяма рядкост и цената му варира между 6 и 60 шилинга.

Вероятно Кънингам е събирал своите растения от китайската провинция Фудзиен или от остров Чусан. Там той описва чая като диворастяща билка, от чиито листа фермерите приготвят благоуханна напитка.

Академиците от лондонския университет „Кралица Мери“ са открили листенцата от чая , докато са изучавали историята на вноса на растението, което впоследствие се превръща в националната напитка на всички британци. Те са копнеели да опитат чая, но не им е било позволено дори да се докоснат до растенията. Все пак на учените им е било разрешено да подушат тяхното ухание.

„Той имаше съвсем лек аромат на сено.“, заяви Матю Маугър, който е един от академичния екип. „Писателите, които са се опитвали да опишат тази напитка през 18-ти век са описвали ароматът й като такъв на сено.“

Все пак неговият колега Ричард Коултън признава, че се съмнява този чай да става за пиене. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: