27 Май, 2015 21:47 1 706 3

Краят на швейцарската банкова тайна

  • краят-
  • швейцарска-
  • банкова-
  • тайна-
  • швейцария

Десетилетия банковата тайна в Швейцария беше препъникамъка на отношенията на конфедерацията с ЕС. От 2018 г. действителността вече ще е друга, след като Швейцария и ЕС подписаха споразумение за автоматична размяна на банкова информация.

Целта е така да се противодейства на укриването на недекларирани доходи в банкови сметки в Швейцария. “Споразумението открива нова ера в данъчната прозрачност и де факто маркира края на банковата тайна за ЕС и Швейцария. Това е исторически момент, както политически, така и символно”, заяви европейският комисар за данъчната политика Пиер Московиси в Брюксел. Според него договорът прокарва пътя към по-справедливо данъчно облагане на Стария континент.

Веднага след подписването на споразумението швейцарското правителство предприе действия за неговото ратифициране. Очаква се окончателното му приемане да стане след референдум. Ако споразумението влезе в действие, това означава, че страните-членки на ЕС всяка година ще получават информация (имената, адреса, данъчния номер и рождената дата на  граждани на ЕС, притежаващи сметки в Швейцария) за всички данъчно задължени, които имат сметка в Швейцария.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    0 0 Отговор
    Така трябва,който краде и си крие парите там да му мисли,всичко ще излиза на яве.
  • 2 юсуф бей воеводата

    0 0 Отговор
    МИ тооооооо... Саркози, значи е продал Франция на Кадафи поне 5 пъти
  • 3 mediator37

    0 0 Отговор
    Вместо в сметки ще тъпчат парите в сейфове. Или ще правят като русенската прокурорска кочина- Екскурзия до Турция и рушвета в турска банка. Турците не са дупедавци, ами почти шериатска държава и нищо не обаждат на Ойропа. Рай за крадците.
Новини по държави: