Last news in Fakti

28 Май, 2015 12:06 1 926 24

НАТО: Русия нарушава баланса в Европа

  • калининград-
  • пво-
  • искандер-
  • нато-
  • йенс столтенберг

Прехвърлянето на ракетни комплекси „Искандер – М“ в руския анклав Калининград сериозно изменя баланса на сигурността в Европа.

Това предупреди в реч пред вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той определи действията на Москва като дестабилизиращи и опасни.

На 16 май началникът на ракетните войски и артилерията генерал-майор Михаил Матвеевски, че разположената в Калининград армейска част ще бъде превъоръжена до 2018 г. с новите комплекси „Искандер – М“.

На 27 май председателят на военния комитет на НАТО чешкият генерал Петър Павел отбеляза, че руската армия за два дни може да превземе Прибалтика и за още два дни да е в Киев.

Чешкият генерал смята, че НАТО не може да реагира адекватно на подобен сценарий.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gost

    1 0 Отговор
    сега по здраво да се държим за НАТО.....хахахах
  • 2 СиС

    3 0 Отговор
    Даммммм...А прехвърлянето на натовски войски и въоражение в Полша,Литва,Латвия,Естония,България,Румъния.....не нарушава баланса.Целият проблем в Украйна започна заради апетитите на НАТО към Крим.Искаха да направят база на НАТО там,според инфото на Сноудън и затова организираха преврата в Киев.Така че,реакцията на Русия беше очаквана....И това заявление на НАТО е меко казано двулично.....
  • 3 иииииииии

    1 0 Отговор
    Хааххааха тези от НАТО са яко нагли.Крадеца вика дръжте крадеца.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 2233

    4 1 Отговор
    Тя мечката си спеше,ама.......дявола като си нямал работа..........
  • 6 tost

    4 1 Отговор
    Може би причината е тази:
    „„„„След изстрелване ракетата не следва изцяло балистична траектория и не напуска земната атмосфера. Траекторията се контролира по време на целия полет от компютърни системи. Искандер може да прави резки завои във въздуха и да изстрелва противомерки. Бойната глава може да бъде осколъчно-фугасна, касетъчна или противобункерна“““““
    „„„„„ В отговор на евентуалното разполагане на противоракетен щит в Източна Европа от страна на САЩ, Русия планира да разположи свои ракети Искандер на територията на Калининград и Беларус. В обсега им ще бъдат както системите от евентуалния ракетен щит, така и стратегически военни бази и други обекти на НАТО.““““
  • 7 бай тошо

    2 1 Отговор
    голям страх ги тресе янките бе,чак замириса
  • 8 ддд

    2 1 Отговор
    дам Русия разваля баланса

    щатите със база във всяка държава в европа почети , само в Германия имат към 30 .....Русия нито една....

    по скоро Русия разваля еднополюсния модел и тепърва ще ви се стъжнява на американските башибузуци
  • 9 сссс

    2 1 Отговор
    Калинин граде не е анклав а ексклав ..неграмотни плювачи по Русия

    вижте в уикипедия какво значи едното и какво другото

  • 10 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор
    русия нарушава българската сигурност и групата "патриоти" се развихри в сляпа радост :)!
    скъпи тролчета ,руските ракети са насочени и към нас ,не виждам що се радвате ?

    Коментиран от #13

  • 11 водка

    1 2 Отговор
    Брей, "голяма" сила тоя Путин. Прибалтика: Естония – население 1,3 млн, Литва – 3 млн, Латвия – 2 млн. Това са с жени, деца и старци. То това нормална армия го превзема за 5-10 часа, ама на спиртосаните им трябва цели 2 дни........
  • 12 ддд

    0 0 Отговор
    дам Русия разваля баланса

    щатите със база във всяка държава в европа почети , само в Германия имат към 30 .....Русия нито една....

    по скоро Русия разваля еднополюсния модел и тепърва ще ви се стъжнява на американските башибузуци

    Коментиран от #15

  • 13 tost

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Десислава Димитрова":

    „„„„„„„скъпи тролчета ,руските ракети са насочени и към нас ,не виждам що се радвате ? “““““““
    Максималния обхват на ракетите е 500 км.,а дистанцията между София и Калининград е повече от 1 000 км.Та скъпа Деси ,ти като „военен експерт“ ще можеш ли да ни обясниш по какъв начин ще дойдат в БГ?

    Коментиран от #14

  • 14 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "tost":

    руските ракети със среден и далечен обсег имат доста над 500 км разстояние и са насочени и към българия,както и към голяма част от държавите в европа.

    Коментиран от #17

  • 15 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "ддд":

    башибузук си ти ,щото раболепничиш пред руския диктатор,готов да продадеш интересите на българия за да угодиш на руснаците,подобно на комунягите преди теб.ще видим на кого ще му се стъжни накрая.то така заплашваха и през соца,но като се видя, че е недоносче и че гнилия запад не фалира ,свиха уши .та времето ще покаже ,кой кого.русия с никаквата икономика срещу света дето живее и работи в 21 век!
  • 16 ИЛИ ИЛИ

    0 0 Отговор
    ИЛИ САБЯ НА КРЪСТ ИЛИ Х./ В Г..

    КОЙТО ГРОБ КОПАЕ ДРУГИ МУ - САМ ПАДА В НЕГО.

    КОЕ Е ЖАЛКОТО,
    ЧЕ ГЛУПАЦИТЕ СА ОНИЯ КОЙТО ПРИЕМАТ ДА ВАДЯТ КЕСТЕНИТЕ ВМЕСТО САЩ.
    КОЛКО ПЪТИ ТОВА СЕ ПОВТАРЯ, А ИЗВОДИ И ПОУКИ НЕ СЕ ПРАВЯТ.

    ИНДИРА ГАНДИ КАЗВА:
    ИСТОРИЯТА Е НАЙ-ДОБРАТА УЧИТЕЛКА НО ИМА НАЙ-ЛОШИТЕ УЧЕНИЦИ.

    И Е МНОГО ПРАВА.

    ГЛУПАКА СИ Е ГЛУПАК И ЩЕ СИ УМРЕ ГЛУПАК.

    В УКРАЙНА КАКВО СТАНА, ЗАПАДА ГИ ИЗОСТАВИ.
    ПОТРОШЕНКО И КОМПАНИЯ ЩЕ БЯГАТ СКОРО КАТО СУКА ШВИЛИ.
  • 17 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Десислава Димитрова":

    "руските ракети със среден и далечен обсег имат доста над 500 км разстояние", ковентираш темата ли или си тролиш на воля? Тук става въпрос за "Прехвърлянето на ракетни комплекси „Искандер – М“ в руския анклав Калининград сериозно изменя баланса на сигурността в Европа.". Тези ракети имат обсег 300-500 км. и не попадат в договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие между СССР и САЩ. Ако искаш да коментираш ракетите със среден и далечен обсег на действие, отвори си твоя тема.

    Коментиран от #21

  • 18 Специалист

    0 0 Отговор
    Искам да питам кой наруши баланса в Европа, когато турската армия (членка на НАТО) навлезе в Кипър и завзе половината остров, под подтекста, че били нарушени правата на турското малцинство там? Къде бяха "миротворците" от САЩ тогава и защо не се намесиха? Отговора на този въпрос е прост - Турция има най-голямата армия в Европа и за САЩ беше по-изгодно да си затворят очите. За това, тези които нарушават баланса в Европа не са руснаците, а американците.
    Не е трудно да се досетите, че може някой да реши, че правата на малцинствата и в България са нарушени и да стане същото като в Кипър. За това чете история и се интересувайте, защото народ който не знае история, няма бъдеще... Отделно от това е хубаво човек да добива обща култура, четейки научна литература по политология или социология. Велики имена като Самюъл Хънтингтън пишат, че обединението между различни, по своята същност, народи е временно, докато общите интереси ги дърпат в една посока. Съвсем различно стоят нещата при близките народи, които дори и временно разединени, винаги ще са едно цяло - пример за това са ГДР и ФГР. Най-накрая двете Германии се обединяват. За това е добре България да помисли за отношенията си с Русия, Македония, Хърватия, Гърция и др. близки до нас държави и да не залага само на отношенията си със САЩ, защото не се знае до кога те ще бъдат добри...

    Коментиран от #22

  • 19 кккк

    0 0 Отговор
    дам Русия разваля баланса

    щатите със база във всяка държава в европа почети , само в Германия имат към 30 .....Русия нито една....

    по скоро Русия разваля еднополюсния модел и тепърва ще ви се стъжнява на американските башибузуци
  • 20 ххххх

    0 0 Отговор
    Калинин граде не е анклав а ексклав ..неграмотни плювачи по Русия

    вижте в уикипедия какво значи едното и какво другото
  • 21 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Монго":

    я анонимния се появи отново ?в статията се казва че русия нарушава баланса в европа ,та тва че базира ракети с малък обсег в калининградска област не значи че не е насочила останалите си към държавите от нато ,напротив руската риторика в последната година точно тва ни обяснява и симпатяги като теб се радват че руснаците ни подрънкват с оръжия .на всичкото отгоре се имате и за патриоти и за морален критетерии за останалите :)!ти си типичен пример!
  • 22 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Специалист":

    пак шегички.прочети поне малко за конфликта в кипър преди да пишеш за него!в кипър гърците създадоха държава след тръгването на англичаните без да включват турците в нея :)!в последствие сложиха митрополита на кипър за президент,а накрая решиха да се обединят с гърция ,при което турците не издържаха.
    преди 7-8 години турците искаха да се обедини кипър и цял да влезе в ес,но гърците отказаха .тва са горе долу фактите и е добре да се запознаеш с тях.освен това кипърската турска република не е призната от никого макар да е на 40 години ,а кипър бе компенсиран икономически от запада и разви стандарт в пъти по-висок от северната турска република!в последните 100 години нашите най-големи душмани са държавите и народите за които ти говориш че са ни много близки.заради тях изгубихме 30% от етническата си територия и население!

    Коментиран от #23

  • 23 Сократ

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Десислава Димитрова":

    Десо, стига писа по инерция! Какво трябва да означава надрасканото от теб: "при което турците не издържаха...". Това е несериозно. Имаш ли си понятие изобщо какво представлява суверенитет на една държава? Ако знаеше що е то суверенитет, то най-вероятно нямаше да пишеш такива неща...
  • 24 сссс

    0 0 Отговор
    Калинин граде не е анклав а ексклав ..неграмотни плювачи по Русия

    вижте в уикипедия какво значи едното и какво другото