Last news in Fakti

29 Май, 2015 01:31 5 182 4

Видео показва сблъсъци в джетове на черна дупка

  • наса-
  • хъбъл-
  • джетове

Кадрите са сглобени от снимки от телескопа Хъбъл

Видео показва сблъсъци в джетове на черна дупка - 1
Снимка: NASA

НАСА е получила видео чрез космическия телескоп Хъбъл, на което се вижда сблъсък на материя в джетове ( релативистични струи, в които частиците се ускоряват почти до скоростта на светлината или 98% от скоростта на електромагнитно лъчение във вакум) на черни дупки.

Изследването е публикувано в изданието „Nature”. Космическата агенция е получила изображенията след обработка на снимките направени от Хъбъл на активното ядро на елиптичната галактика  NGC 3862. Те са направени през последните 20 години.

Тази галактика се намира на разстояние от 260 млн. светлинни години от земята.  Тя е разположена в клъстера Abell 1367 в съзвездието Лъв. Галактиката е открита през 1992 г.

Във видеото се показват сблъсъци на извънгалактически емисии и плазмени струи, подобни на колосални перлени нанизи. Изследването показва, че тези сблъсъци водят до забавяне на скоростта на разпространение на частиците в джетовете.

Изследваната галактика е една от най-ярките в небето. Подобни струи са открити в активните центрове на много галактики, но много малко от тях са видими в оптичния диапазон. Астрономите все още не разбират защо някои от тях са наблюдаеми, а други не. Физиката на джетовете все още не е съвсем добре разбрана от учените. Счита се, че те се появяват при преноса на плазма в ограничен лъч от активно галактично ядро. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВЕСКО

    2 0 Отговор
    КОЙ ГО Е КАРАЛ ДЖЕТА......

    Коментиран от #3

  • 2 гост

    2 0 Отговор
    Петко моториста
  • 3 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "ВЕСКО":

    Най-вероятно баба ти го е карала! Що за дебелашка шега е това? Или трябва да си покажеш простотията в статия за истинска наука и истинско откритие?

    Коментиран от #4

  • 4 Гост на Гости

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Гост, човека се е пошегувал...Не виждам проблем, дори най-малък. Хорица без чувство за хумор като теб нека си траят. Истинска наука и откритие...да, така е, какво пречи човекът да се пошегува?