Last news in Fakti

29 Май, 2015 14:23 1 007 1

САЩ може да увеличи военната помощ за Израел

  • сащ-
  • израел-
  • помощ-
  • оръжие

Тя може да достигне годишни нива от над $ 3.5 млрд

САЩ може да увеличи военната помощ за Израел - 1
Снимка: БТА/AP

Има голяма вероятност САЩ да увеличи военната си помощ към Израел след 2017 г., съобщи в. „Гардиън“.

Увеличението е свързано с опитите за преговори по ядрената политика на Иран. Помощният пакет на стойност $ 3 млрд. на година изтича през 2017-та. Според анонимен източник от американските служби, двете страни са близо до нов договор, който ще осигури ежегодни помощи на стойност между $ 3.6 и $ 3.7 млрд.

Израелски служител, който също е пожелал анонимност заявява, че очаква добавките да са на стойности между $ 3.5 и $ 4 млрд. Според него по този начин американците се опитват да потушат недоволството на Израел от постигнатите споразумения сИран. Израелският премиер  Бенямин Нетаняху признава, че се водят подобни разговори със САЩ. Той обаче е потвърдил, че неговата страна ще продължи да води кампания срещу Иран.

В същото време говорителят на Съветът по национална сигурност към Белия дом Алистър Баски заяви, че няма подобни планове.

„Няма как да провеждаме подобни дискусии на високо ниво, докато все още очакваме започването на разговори, за това как дългосрочното военно сътрудничество между САЩ и Израел може да бъде допълнително подсилено.“

През 2007 г. двете страни сключиха сделка за изплащането на американски военни помощи на стойност $ 30 млрд. за период от 10 години,повечето от които трябваше да бъдат похарчени за закупуването на американски военни продукти. От Вашингтон са похарчили стотици милиони допълнително за заздравяване на израелската противоракетна отбрана.

Преди година американски служител заяви, че от Израел настояват за значително повишение на военните помощи, но и че администрацията на президента Барак Обама не е била склонна да задоволи  исканията, заради опитите си да намали вътрешните разходи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бат баян

    1 0 Отговор
    На нас няма ли да ни отпуснат военна помощ. Че сме военно безпомощни!!!