Last news in Fakti

29 Май, 2015 16:58 2 262 12

От САЩ са засекли китайска артилерия на островите в Южнокитайско море

  • сащ-
  • артилерия-
  • китай

Вече има съмнения, че Пекин създава зона за военна употреба

От САЩ са засекли китайска артилерия на островите в Южнокитайско море - 1
Снимка: БТА/AP

Разузнавателните служби на САЩ имат данни, че Китай е разположил оръдия на поне един от изградените в Южно - китайско море изкуствени острови, съобщи “Уолстрийт джърнъл“.

Тези данни потвърждават подозренията, че Пекин изгражда зона за военна употреба, смятат американските военни.

От направени преди месец снимки се виждат разположени две самоходни гаубици. Те не представляват заплаха за американски военни кораби и самолети, но могат да се използват за обстрел на съседни острови.

„Необходимо е да се подчертае, че островите Нанша са територия на Китай и Пекин има пълното право да разположи на тях необходимите съоръжения за военна отбрана.“, заяви говорителят на китайското посолство в САЩ.

В сряда американският секретар на отбраната Аш Картър защити правото за военни полети над земите в Южно-китайско море и призова за трайно спиране на милитаризирането в района. Той подчерта, че САЩ търси единствено и само стабилност в региона.

В последен доклад на Пентагона се отбелязва, че изкуствените острови, които се разпростират на 2000 акра, могат да се използват за военни писти, военноморски пристанища или да приемат системи за наблюдение. От САЩ се опасяват, че тези проекти може да са прелюдие към налагане на отбранителна идентификационна зона в Южнокитайско море, подобна на тази, която бе обявена над спорните японски държавни острови в Източнокитайско море през 2013 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СиС

    3 1 Отговор
    САЩ нещо започват да нервничат--но ако се заядът и с Китай--ще гризнат дървото.И без това вече ги намрази цял свят,а открита конфронтация с най-големият си кредитор ще е пагубно за тях...И след като китайският ръководител открито каза в Москва след Парада,че са заедно с Русия,политически,икономически и военно--такава агресивна позиция ще е пагубна за САЩ--а може и за целият свят....а може би,това целят в Б.Дом--война в цял свят????
  • 2 Китайче

    2 1 Отговор
    Аха, китайците и руснаците много се обичат :)
  • 3 вввв

    3 1 Отговор
    .аси новината .. китайска артилерия на китайски остров.... тцтцтц

    американска артилерия в сащ голям скандал хахахах

    руска артилерия в русия пак скандално


    не е ли най скандално че американския башибузук има 780 бази по света в 181 държави
  • 4 Ituriel

    3 1 Отговор
    Чиста проба провокации от страна на терористите САЩ. Всяка държава има право да разполага оръжейни системи върху собствената си територия. Китайците са миролюбив народ и съм убеден, че никога не биха нападнали когото и да било първи. Останалите държави би трябвало логично да се възползват от това и да поддържат мирни и приятелски отношения с тази суперсила.
  • 5 Тик так Тик так

    2 1 Отговор
    Какви са претенциите на душегубите от САЩ към Китай в Южнокитайско море???Да не би то да граничи с Флорида???....Преди време,мексиканският президент каза--"""Проклятието да граничиш със САЩ не е от Бога--то е от дявола"""Направете си сметка,как са ненеавиждани американците от цял свят...

    Коментиран от #11

  • 6 даммм

    1 1 Отговор
    Америкосите ще запалят света-целта им е нова световна война.На САЩ целият свят им е виновен и длъжен-затова ще има голяма война,предизвикана от американците-постоянно търсят повод.

    Коментиран от #7

  • 7 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "даммм":

    След като си убеден че ще стане така ,що стоиш със скръстени ръце а не отидеш да протестираш пред американското посолство...че и да си драснеш клечката ако никой не ти обърне внимание?:)
  • 8 даммм

    0 1 Отговор
    Драскането на клечката ще е за вас-американофилите--няма да пропусна тази възможност да се порадвам.
  • 9 onq s konq

    0 1 Отговор
    Сърп и чук не се ядат брато!И направи нещо по въпроса с кльопачката,щото явно гладът вече эамъглява съэнанието ти:)

    Коментиран от #10

  • 10 даммм

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Да казваш истината,не е наложително да си"сърп и чук"--достатъчно е,малко да ти работи главата--за разлика от твойта-повтаряща една и съща партенка
  • 11 Ituriel

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тик так Тик так":

    Точно така, ти го каза и цитира много правилно. Всеки нормален човек знае, че щатите не са стока и са най-голямата терористична организация, ама тука няколко трола центаджий разправят друго и ти цвакат минуси...
  • 12 утт

    2 0 Отговор
    .аси новината .. китайска артилерия на китайски остров.... тцтцтц

    американска артилерия в сащ голям скандал хахахах

    руска артилерия в русия пак скандално


    не е ли най скандално че американския башибузук има 780 бази по света в 181 държави