30 Май, 2015 12:17 1 058 2

ЕС трябва да се реформира

  • ес-
  • реформира-
  • димитър иванов
ЕС трябва да се реформира - 1
Снимка: Факти.бг

Няма съмнение, че разочарованието и недоволството от тази Европа, на която сме свидетели през последните години силно се задълбочи, каза икономистът проф. Димитър Иванов в интервю за предаванетона БНР „Събота 150“.
 

Референдумът все пак е допитване на народа и правителството на премиера Дейвид Камерън ясно отбеляза, че преди референдума, правителството ще търси цялостно предоговаряне на условията за членството на страната в ЕС. Ако Камерън не успее да договори такива промени, то тогава голяма част от британските избиратели,  които са недоволни от тази Европа, явно ще дадат негативен отговор на този въпрос на референдума, обясни той.

Проф. Иванов посочи какво включва пакетът от реформи, които британското правителство иска да преговори с ЕС: Те са 8 на брой. Преди всичко – един съвършено друг механизъм за превенция на имигрантите, които искат социални придобивки за първите 4 години от тяхното идване на Острова. Принципът на свободно движение на хората не отчете, че това движение ще се случи само в една посока -  от по-бедните към по-богатите членове на ЕС. Получи се едно еднопосочно движение и Европа не беше готова за тази масова емиграция. Публичният сектор на основните икономики в Европа – Германия, Франция, Холандия, Великобритания, Италия, Испания – не беше готов да поеме такава огромна маса от имигранти. Второто, на което се базира пакетът, е категоричен негативен отговор на амбициите на някои членки на ЕС за създаване на един по-затворен федерален съюз. Великобритания е ясен противник на федералистка Европа. Следващото изискване е, че Камерън иска да осигури това, че членките на ЕС, които не са членки на еврозоната, да не трябва да се променят изискванията на обединения пазар, налагани от членките на еврозоната. Камерън настоява също така за широки промени в Лисабонския договор, които да закрепят исканите от него реформи. Също така много важно изискване, което касае редица страни, извън еврозоната, е това да се даде право на националните парламенти на страните-членки да блокират всякакви законодателни промени, които нарушават националния суверенитет. Очертава се огромен политически и икономически дуел. Предложенията на Ангела Меркел и Франсоа Оланд за предстоящия Европейски съвет, които са фокусирани върху една по-тясна икономическа, фискална и социална конвергенция и монетарна стабилност. Всъщност това е изключително предизвикателство, но и възможност за Дейвид Камерън и реформите, които той иска, защото каквито и да са френско-германските предложения, те няма да могат да бъдат единодушно приети без да е налице подобно решение и за страните невлизащи в еврозоната. Сирената свири за различен вид Европа.  Европа, която да расте по-силна, която да създаде една по-голяма конвергенция между всички страни-членки. Вместо да се постигне една истинска европеизация на новите членки от Балканите, това, което се случва в Европа е една разширяваща се балканизация на самата нея. В този смисъл британските избиратели и политиката на новото консервативно правителство са насочени не непременно да се излезе от ЕС, а да отговори на т.нар. глад за една друга Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНАТА Е

    0 0 Отговор
    Причините за разочарованието от Е.С. са много повече--за голяма част от тях не се споменава в статията.Но това не променя факта,че недоволството е все по-голямо....
  • 2 гостенина

    0 0 Отговор
    Какви реформи-той направо се разпада.