Last news in Fakti

1 Юни, 2015 11:28, обновена 1 Юни, 2015 11:39 872 0

САЩ без закон за националната сигурност

  • сащ-
  • закон-
  • националната сигурност-
  • анс-
  • патриотичният акт-
  • акт за свободата

Патриотичният акт на САЩ изтече, а Сената все още не е приел нов закон за националната сигурност

САЩ без закон за националната сигурност - 1
Снимка АП/БТА

Патриотичният акт в САЩ, който позволява на специалните служби да подслушват масово по подозрения за тероризъм изтече днес, след като Сенатът на САЩ не успя да приеме закон, който да разшири правомощията му, съобщават световните агенции.

На извънредна сесия от 31 май американският Сенат гласува с голямо мнозинство стартирането на дебат за законопроект, който да ограничава програмата за наблюдение на разузнавателните служби. Въпреки това не успя да постигне споразумение и гласуването беше отложено за неопределено време.

Но след часове на дебати, "Патриотичният акт" вече изтече и няма нов закон, който да го замени след като сенатор Ранд Пол блокира вземането на решение.

Пол, който се кандидатира за президентския пост през 2016 г. с подкрепата на Републиканците каза, че иска всички събрани данни да бъдат премахнати и нарече програмата на АНС незаконна и противоконституционна.

Новият проектозакон, известен като "Акт за свободата", вече беше одобрен в долната камара на Конгреса - Камарата на представителите на 13 май.

„Патриотичният акт“, който позволяваше на Агенцията за националната сигурност (АНС) да събира данни и да подслушва телефоните на американски граждани, изтече в полунощ местно време на 31 май. 

Междувременно Белият дом разкритикува Сената за "безотговорното отношение" да претотврати изтичането на срока на действие на Патриотичния акт, но същевременно изрази надежда, че законодателите ще загърбят партийните пристрастия и ще отстранят бързо проблема.

"Актът за свободата" ще продължи текущите операции на Агенцията за национална сигурност за борба с тероризма, като същевременно ще спре безразборното събиране на информация с по-целенасочена система.

Патриотичният акт (USA PATRIOT Act - пълно название Uniting and Strengthening America by Providing Appropriate Tools Required to Intercept and Obstruct Terrorism Act of 2001) е федерален закон на САЩ приет през октомври 2001 г., чиято официална цел е да „възпира и наказва американските терористи в САЩ и по света, да улесни разследванията според закона и други“. Актът разширява правомощията на правозащитните органи в САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА