Last news in Fakti

23 Юни, 2015 18:58 775 1

Сноудън получи награда от Съюза на журналистите в Казахстан

  • казахстан-
  • награда-
  • сноудън-
  • разкрития

След поредица от разкрития, Сноудън стана носител на много награди и отличия

Сноудън получи награда от Съюза на журналистите в Казахстан - 1
Снимка АП/БТА

Бившият служител на американското разузнаване Едуард Сноудън бе награден от казахстанския съюз на журналистите. Наградата му бе присъдена за неговото "журналистическо разследване". Това съобщи РИА Новости.

Сноудън е удостоен с отличието "за разкриване на секретни данни за тоталното следене на информационните комуникации в цял свят от страна на тайните служби", се казва в прессъобщение на журналистическия съюз.

Сноудън стана известен след като издаде на медиите повече от 200 хиляди секретни документи, според които американската разузнавателна агенция е наблюдавала и подслушвала политиците и висшите държавни служители по целия свят.

През юни 2013 г. Съединените щати издаде заповед за ареста му, Сноудън после се премества в Москва, а на 30 юни официално поиска политическо убежище. Тя му е била предоставена за една година. 01 август, 2014 г. той получава разрешение за пребиваване в Русия в продължение на три години.

След поредица от разкрития, Сноудън стана носител на много награди и отличия.

На 2-ри юни, 2015 той бе удостоен с годишната награда на норвежката академия по литература и свобода на изразяване "за усилията му в борбата срещу нахлуването на правителството на САЩ в личния живот на гражданите."

През лятото на 2014 г., бившият служител на разузнаването на САЩ получи награда за гражданска доблест, а през април същата година британският вестник "Гардиан" и американският "Вашингтон поуст" станаха лауреати на наградата Пулицър за публикуваните статиите по материали Сноудън. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 джейсън

    0 0 Отговор
    снежинков!!!струваше ли си за една мижава награда да предадеш родината си и народът си???