Last news in Fakti

30 Юни, 2015 06:14 1 025 0

Сесията на ЮНЕСКО в Бон: Протест срещу културното варварство на Ислямска държава

  • ислямска държава-
  • варварство-
  • култура-
  • юнеско
Сесията  на ЮНЕСКО в Бон: Протест срещу културното варварство на Ислямска държава - 1
Снимка: АП/БТА
Годишната сесия на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО в Бон почти беше започнала и без да е казана и една  официална дума, Ислямска държава отново прикова вниманието на делегатите, пише ДПА. На големи екрани в бившия Бундестаг в Бон  се виждат  онези снимки в голям размер, на които екстремистите разрушават древни статуи от музея в Мосул.

Стана ясно на какво ще се обърне внимание на тази сесия. Във фойето са представени отбрани места от световното наследство като класическия Ваймар, белгийските въглищни мини, оризовите тераси във Филипините… Все интересни места, които обаче не могат да бъдат сравнявани с това, което е разрушено или заплашено с разрушаване в Сирия и Ирак. В Месопотамия е люлката на човешката цивилизация, там е създадена писмеността.

Затова сесията на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО не можеше да се ограничи в рамките на нормалните консултации. В „Бонска декларация“ той осъди „варварските атаки, насилието и престъпленията, извършени в най-ново време от Ислямска държава. Бяха дадени за пример пустинния град Хатра, където Ислямска държава взриви антични руини. Повод за осбена тревога е завземането на сирийски град-оазис Палмира - „Венеция на пустинята“, както я нарича Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. 

Факт е, пише ДПА, че ЮНЕСКО е безпомощна срещу културното варварство. Нелегалната търговия с антични предмети е източник за финансиране на Ислямска държава . „Както знаете, казва Бокова за ДПА, ЮНЕСКО няма армия, ние не можем да интервенираме на място. Но ние се опитваме да осигурим конфликтните зони така, че културни съкровища да не напускат нелегално страната“. Нелегалната търговия с антични предмети е основен източник за Ислямска държава. Тази търговия върви от години и не е измислена от Ислямска държава, пише в коментара си ДПА. Разрухата на държавните структури в Сирия и в големи части от Ирак улеснява търговците. 

Въпреки това от гледна точка на ЮНЕСКО има надежда. За пример са 14-те мавзолея в Тимбукту, които бяха разрушени преди две години, но са възстановени. В историята на ЮНЕСКО има такива успехи като старият мост в Мостар в Хърватска, който бе реконструиран след войната в Босна. Или старата градска част на Варшава, която отново се появи след Втората световна война. „В следвоенните години културното наследство става символ на възраждането в обществото… Естествено трябва да направим много повече. Не вярвам, че сме безпомощни“, казва Ирина Бокова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: