Last news in Fakti

29 Юни, 2015 21:48, обновена 30 Юни, 2015 10:37 3 730 11

Гърция се готви за нов ден „Охи”

  • гърция-
  • ек-
  • референдум-
  • ес

Атина публикува въпроса за референдума

Гръцкото правителство на премиера Алексис Ципрас готви народа за нов ден „Охи”. Това са първите коментари, които се появиха в гръцките медии след публикуване на формулировката на референдума, който трябва да се проведе на 5 юли.

Тя гласи:  Да се приеме ли предложението на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, представено от Еврогрупата на 25 юни 2015 г., което се състои от две части, заедно съставляващи тяхното пълно предложение?

Възможните отговори са само два „да” или „не”.

Нагласите на анализаторите са гърците да отговорят с „не”. По този начин те за втори път в най-новата си история ще се противопоставят на международния натиск.

Първият път е преди близо 75 години.

На 28 октомври 1940 г. италианският посланик в Гърция, Емануеле Граци представя ултиматум от Бенито Мусолини към гръцкия премиер Йоанис Метаксас за капитулация на Атина. Отказът на Метаксас е на дипломатическия по това време френски език, но той става по-известен с гръцкото „Охи” – „Не”.

Междувременно стана известно, че Гърция няма да плати във вторник дължимите към кредиторите си близо 1,6 млрд. евро.

Хиляди се стекоха в центъра на Атина, за да демонстрират в подкрепа на правителството на Алексис Ципрас. За вторник е насрочен митинг на проевропейските сили в гръцката политика. 

Алексис Ципрас заяви пред телевизия ЕРТ, че международните кредитори нямат за цел да изкарат Гърция от еврозоната.

Той призова гърците да отхвърлят условията на международно помощно споразумение на референдум на 5 юли.

Според него колкото по-силен е вотът за отхвърляне на споразумението, толкова по-силна би била позицията на Гърция в евентуални преговори след това.

Телефонът ми е включен по цял ден. Който и да се обади, винаги вдигам, каза Ципрас.

Гръцкият премиер обеща, че банките ще отворят отново, когато бъде възстановена ликвидността от Европейската централна банка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ефрейтор Швейк

    0 0 Отговор
    охи охи само на маслини и зехтин.
  • 2 ххх

    0 0 Отговор
    Хитро.
    По този начин когато правителството се провали и вкара страната в катастрофа виновните ще са охи хората, а не то.
  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор
    Хубаво е че ще проведат референдум гърците,хубаво е че могат да пишат ДА,НЕ,и ДА и НЕ,могат вместо това и кратък виц да напишат на бюлетинката в кабинката...Но всяко нещо е добре,когато свършва добре!А за да свърши добре референдумчето им има една малка,но мн важна подробност и точно за нея не се сещат:КЪМ ВСЯКА БЮЛЕТИНКА ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ИМА ПРИХВАНАТА С КЛАМЕР И БАНКНОТА 50ЕВРО!После правителството доплаща горницата и си оправят вноската към МВФ,получават нов транш и следва всенародно веселие.Бе малко акъл трябва,но навреме:)
  • 4 mediator37

    0 0 Отговор
    "Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд"
    Самото им изброяване е все едно изброяваш имената на бандити. Няма как гърците да кажат "ДА" . Умен е Ципрас.
    Последно МВФ с шутове бяха изгонени Аржентина, след като разориха народа. Как хубаво си живеят народите без МВФ, интернационалните гешефтари и техните до болка познати приватизации.

    Коментиран от #5

  • 5 Пацо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "mediator37":

    Прав си. Вземаш заеми отвън вместо да събираш данъци и такси, хвърляш пари навсякъде за да те преизбират, фалшифицираш държавни документи за да не се види колко са ти заемите и после просто изгонваш тези дето са ти давали парите - просто.
    Абе откъде ми е позната тази стратегия...

    Коментиран от #8

  • 6 аааа

    0 0 Отговор
    А защо се мълчи за Украйна която фалира.Лунно затъмнение.И от фалита на Гърция и Украйна България ще страда много,да стискаме палци да не фалираме и ние,но с тези заеми вървим по техния път,заемите на България минават 100милиарда и ако някой ви разправя ,че са 27милр. това е държавния дълг а целия външен дълг с дългове на общини ,предприятия, заводи,фабрики е около110милиарда,а вътрешния продукт ние около 70милиарда и пада с това постоянно теглене на заеми далеч няма да стигнем.Бог да пази България
  • 7 Киро

    0 0 Отговор
    Най ми е смешно, като видя някой привърженик на Атакъ да развява цифри, от които нищо не разбира!

    "целия външен дълг с дългове на общини ,предприятия, заводи,фабрики "

    ХАХАХА, нямам думи!
  • 8 mediator37

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пацо":

    Чети известните политолози какво говорят.
    Ноам Чомски - "Това е одеозен дълг ! Той не трябва да се връща!"

    Вероятно е имал пред вид следното: Фирма Сименс урежда на Гърция голям заем. След това печели държавна поръчка в Гърция. След това доставя нещо на цена 5 пъти по-висока от тази, на която други фирми биха го доставили.
  • 9 аааа

    0 0 Отговор
    Киро това е истината и България е пред фалит,живеем на заем,харчим повече от колкото произвеждаме ,теглим постоянно заеми,реформи няма
  • 10 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    ципрас се опитва да прехвърли проблема от болната на здравата глава.гениалния ход на гръцките политици 40 година доведе до това гърция да не попадне в сталиновата орбита и да бъде бонифицирана за него 70 години за разлика от българия и румъния,които се потдадоха на натиска на хитлер и станаха съюзници на германия през втората световна .сега обаче гръцкия премиер иска на народа там да му даде правомощия в опита си да измами кредиторите и съюзниците си,което е диаметрално противоположно от акта през 1940 година и ще има пагубни последици за гърция.днес гърците си вкарват същия автогол подобно на сърбите през 1990 година неотчитаики, че са просто един малък и незначителен народ,но галеник на съдбата следствие на правилното си политическо действие от преди 75 години.макар меко казано да не ги харесвам искам да намерят сили за правилото решение,а именно сваляне на ципрас идване на десноцентристите в гърция и спешни икономически реформи.
  • 11 Българинъ

    0 0 Отговор
    -Кога гърция ще ни върне Солун и ще направи един жест да не носят фесове като английските педигрипапалове?!
Новини по държави: