Last news in Fakti

1 Юли, 2015 08:23 1 482 1

Гърция не плати на МВФ

  • гърция-
  • мвф-
  • заем-
  • ес-
  • криза-
  • банки
Гърция не плати на МВФ - 1
Снимка: АП/БТА

Гърция стана първата развита икономика, която не плати своята вноска от близо от €1,6 млрд. по дълга си към Международния валутен фонд, обобщава агенция Блумбърг. Това е прецедент и за Еврозоната.

Срокът изтече в полунощ. Неплащането беше очаквано от финансовите пазари след като самият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че Атина няма наличен ресурс да плати.

След отказа да плати на МВФ Гърция фактически няма достъп до кредитните линии на институцията. От днес започват тежки дни за Атина, защото тя ще може да получава заеми от фонда само след изчистването на задълженията си. Общо € 5,4 млрд. трябва да плати Гърция на МВФ до края на годината. Следващата вноска от € 284 млн. трябва да бъде платена на 1 август.

Програмата приключи. След полунощ новите траншове ще бъдат недостъпни, се посочва в съобщение от МВФ.

Часове по-рано Атина за пореден път помолила МВФ да отложи крайния срок за плащане, но президентът на финансовата институция Кристин Лагард нееднократно заяви, че това е невъзможно.

След полунощ средства от програмата за помощ на Гърция няма да бъдат на разположение. Това потвърди стабилизационния фонд на Европейския съюз (EFFS).

Еврогрупата не се съгласи да удължи срока на програмата за помощ на Гърция. Това съобщи министърът на финансите на Финландия Александър Стуб. Финансовите министри от еврозоната ще заседават извънредно чрез телеконферентна връзка тази вечер относно Гърция, съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Каквото и предложение по гръцкия спасителен заем да бъде обсъждано обаче, то трябва да се гласува с единодушие от всички 18 представители на държавите, използващи европейската валута.

 

В рамките на втората международна програма за помощ Гърция трябваше да получи още €7,2 млрд..

Втората програма за финансова помощ за Гърция, задействана през февруари 2012 г., беше предвидена да приключи до 31 декември 2014 година. Впоследствие тя два пъти беше удължавана - до 1 април и до 30 юни т. г.

На фона на опасенията от фалит заради огромния държавен дълг от € 323 млрд. и евентуално излизане от еврозоната - дълги опашки от хора, продължават да се извиват пред много банкомати в Гърция, където тегленията са ограничени само до € 60 на ден.

Гръцките банки не отвориха врати тази седмица, след като преговорите между Гърция и нейните кредитори се провалиха. Въпреки това, над 1000 банкови клонове ще отвори отново в сряда, за да позволят на пенсионерите - много от които не използват банкови карти - да изтеглят до € 120.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ефрейтор Швейк

    0 0 Отговор
    Гръцките апахи лапнаха дръвцето много добре го гризкат.
Новини по държави: