Last news in Fakti

1 Юли, 2015 20:33 1 258 2

ЕК: Имаме срок до 20 юли за ново споразумение с Гърция

  • гърция-
  • ек-
  • криза-
  • дълг-
  • евро
Европейската комисия се надява да постигне споразумение с Гърция преди 20 юли. В същото време финансовите министри от Еврозоната отклониха последното предложение на гръцкия прием Алексис Ципрас.

На 20 юли ръководеното от него правителство трябва да плати 3.5 милиарда евро по дълга си към Европейската централна банка (ЕЦБ).

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е дал нареждане на комисарите да не контактуват с гръцките власти до неделя. Повод за преустановяване на разговорите с Атина е призивът на гръцкия премиер Алексис Ципрас сънародниците му да отхвърлят споразумението, което им предлага Европа. Той беше отправен в обръщение към нацията.  

Европейският комисар за еврото и на социалния диалог и заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис уточни, че става въпрос за договаряне на изцяло нов спасителен план, тъй като срокът последното финансово предложение на кредиторите да бъде прието от гърците изтече на 30 юни.

Алексис Ципрас вече поиска двугодишна финансова инжекция за над 29 млрд. евро от ЕС. Германският канцлер Ангела Меркел пред Бундестага вече ясно заяви, че едва след провеждането на референдума може да се говори за ново споразумение с Гърция. 

Страните от Еврозоната твърдо отказаха да преговарят с гръцките власти преди провеждането на референдума, съобщи и председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум, след проведената телкнферентна връзкамежду 18-те финансови министри.

Няма да има нови преговори, нито на ниво Еврогрупа, нито между гръцките власти и институциите. Просто ще изчакаме резултата от референдума в неделя. Много съжалявам за тази ситуация, въпреки силното желание на гръцкия народ да е част от Европа и да остане част от еврозоната, което твърдо подкрепяме, каза  Йерун Дейселблум.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ци

    0 0 Отговор
    Хайде да хващат мотиките.Е....хи мазните Гърци,ще щтракат по-цял ден и ще си мислят,че парата Ей така идва.Ей сега да идват те да работят тук в бг.
  • 2 Ефрейтор Швейк

    0 0 Отговор
    Гръцките апахи лапнаха дръвцето много добре го гризкат.
Новини по държави: