1 Юли, 2015 23:07 1 037 2

САЩ подслушвали Германия и през 90-те години на ХХ век

  • подслушване-
  • фбр-
  • цру-
  • анс-
  • ans
САЩ подслушвали Германия и през 90-те години на ХХ век - 1
Снимка: АП/БТА
Не само германският канцлер Ангела Меркел е била обект на подслушване от американската агенция за Национална сигурност (NSA), пише Süddeutsche Zeitung. Вестникът се позовава на Wikileaks. Следени са и редица германски министри, политици и високопоставени чиновници, разкриват мащабите на подслушването от WDR.

През 90-те години на миналия ХХв. особено внимателно е бил подслушван телефона на германския финансов министър Оскар Лафонтен. САЩ се интересували от икономическата и валутната политика, водена от Берлин в годините след обединението на ФРГ и ГДР.

Германското правителство предпочита да оставя без коментар поредните разкрития за подслушвания на местни политици от американската ANS.

Почти не са известни обаче случаи в Берлин, при които да са били отзовани представители на чужди западни разузнавания. Единственият сходен случай в германо-американските отношения е от 1997 година, когато се оказа, че американски дипломат се е опитал да вербува служител на германското министерство на икономиката.

Тогава американецът беше обявен за "персона нон грата", а Белият дом отзова въпросния дипломат, макар и да отхвърляше обвиненията. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сссс

    0 1 Отговор
    сащ постоянно клати ес ..а ес лизачите наведени до земята

    жалка картинка

    всяка стран аима разузнаване ..само американците са дънят постоянно и все ги разкриват как слухтят и подслушват ..супер зле с аим службите

    някой да е чувал скоро агентури на други държави да са изхващани
  • 2 Между свои

    0 0 Отговор
    Да ти кажа Анджи,

    настанали са едни времена,

    нито ти да си жива,

    нито аз да съм умрял.

    Ама да не дава Господ,

    много си добре!
Новини по държави: