Last news in Fakti

2 Юли, 2015 14:00 2 241 5

Варуфакис: При „Да“ хвърлям оставка

  • янис варуфакис-
  • гърция-
  • оставка-
  • референдум-
  • криза

По-скоро бих си отрязал ръката, отколкото да подпиша ново споразумение, което не преструктурира огромния гръцки дълг

Икономическата и финансовата криза в Гърция може да прерасне в политическа, ако гърците на насрочения за неделя референдум гласува с „Да“ за исканите от международните кредитори мерки за икономии.

Това заяви в интервю за агенция „Блумбърг“ финансовият министър Янис Варуфакис. Той за пореден път повтори тезата си, че „Не“ не означава излизане на Атина от Еврозоната, а ясен сигнал, че правителството и гърците искат да реформират страната си...но това да стане в контекста на преструктуриране на дълга.

По-скоро бих си отрязал ръката, отколкото да подпиша ново споразумение, което не преструктурира огромния гръцки дълг, закани се Янис Варуфакис. Той обвини ЕЦБ, че оказва натиск над кабинета с отказа си да предостави на Гърция ликвидна подкрепа.

По тази причина гръцките банки не работят от началото на седмицата, а е наложен лимит от 60 евро за теглене от банкомат.

ЕС взе политическо решение да затвори гръцките банки, каза Варуфакис.

Германската партия "Левите" - съмишлениците на СИРИЗА в Бундестага, обвиниха Меркел, че иска да свали Ципрас. Публична тайна в Берлин е, че канцлерът и най-вече нейният финансов министър Волфганг Шойбле, наричан от някои "ястреб", ще бъдат доволни да видят Ципрас да падне след референдума. Германски правителствени източници споделят, че Берлин иска смяна на финансовия министър Янис Варуфакис.

Френският президент Франсоа Оланд обаче призова за бързо разрешаване на проблема. "Споразумението трябва да бъде постигнато незабавно. От известно време говорим за него. То трябва да се случи сега", настоя във вторник Оланд. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Политиците си изкарват хляба,като говорят пълни глупости,но ХАРЕСВАЩИ СЕ НА ПРОСТАТА И МНОГОЧИСЛЕНА ЧАСТ ОТ НАРОДА.Може ли обаче средноинтелигентен човек да не раэбира,че банките -кредиторки СЛАБО СЕ ИНТЕРЕСУВАТ има ли дадена държава изобщо правителство/камо ли да го свалят/-ТЕ ПРОСТО СИ ИСКАТ ПАРИТЕ ПО ЗАЕМИТЕ!...А че могат без проблем да смъкнат някое правителство-няма и грам съмнение!
  • 2 Киро

    0 0 Отговор
    Нагъл комуняга - какво да се очаква от такъв?!

    Той хал хабер си няма как да поведе Гърция към растеж, както и всеки друг комуняга - популист, камо ли да говори за бизнес!

    Те затова и като нашите комунясти не говорят за икономика по същество, просто защото никога не са разбирали пазарната икономика, а се завират да говорят по някакви теми, за да им лъснат голите задници и неуките кратуни!
  • 3 некойси

    0 0 Отговор
    Абе смешна работа ... години наред манипулират официална информация и си правят каквото искат, а сега когато станало време за разплата въртят гъ...а всячески само и само да не го онтесат, но неизбежното така или иначе ще се случи.
    Има някаква нотка на божествен произход у тия Гърци, сякаш те са първата нация, люлката на цивилизацията, дали огоромен принос за човечеството и за това всички трябва да се съобразим с тяхното мнение и желание.
  • 4 Ефрейтор Швейк

    0 0 Отговор
    Гръцките апахи лапнаха дръвцето много добре го гризкат.
  • 5 КАЛО БОНИ КАЛО

    0 0 Отговор
    ДЕ В БЪЛГАРИЯ ДА ИМА ТАКИВА МЪЖЕ В МИНИСТЕРСКИЯ И В НАРОДНОТО,

    КЪДЕТО ДА ПОСТАВЯТ НА ПРЕДЕН ПЛАН ИНТЕРЕСА НА Н А Р О Д А
    И ДА ГО ОТСТОЯВАТ С ЧЕСТ.

    НИЕ СЪЩО ЖИВЕЕМ НА ЗАЕМИ.
    ДО КОГА?
    И КОГА ЩЕ ГИ ВРЪЩАМЕ?
Новини по държави: