3 Юли, 2015 08:01 2 396 11

Атаката на Европа срещу гръцката демокрация

  • гърция-
  • ес-
  • евро-
  • референдум
Атаката на Европа срещу гръцката демокрация - 1
Снимка: АП/БТА

Нарастващото кресчендо от противоречия и гняв в рамките на Европа може да изглежда неизбежен резултат от горчвия ендшпил, който се разиграва между Гърция и нейните кредитори.

В действителност, европейските лидери най-накрая започнаха да разкриват истинската природа на настоящия спор по дълга, и това е неприятно: това е най-вече за власт и демокрация, отколкото за пари и икономиката.

Без съмнение, икономическата програма, която "Тройката" - Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ)

наложи на Гърция преди пет години, се оказа ужасяваща.

Тя доведе до падането на БВП с 25%. Аз не мога да си спомня нито един случай в историята на икономическа депресия, която умишлено е доведена до такива катастрофални последици: например, процентът на младежката безработица в Гърция в момента надвишава 60%.

Прави впечатление, че

"Тройката" отказва да поеме отговорността за тези резултати

или да признае, че нейните икономически прогнози и модели бяха толкова лоши.

Но още по-изненадващо е, че лидерите на Европа, така и на нищо не се научиха.

"Тройката" продължава да изисква Гърция да постигне първичен бюджетен излишък (с изключение на лихвените плащания) от 3,5% от БВП до 2018 година.

Икономисти от цял ​​свят негативно оценяват тази цел, смятайки я за репресивна, защото тя неминуемо ще доведе до още по-дълбока рецесия.

Много малко страни успяха да постигнат това,

което направиха гърците през последните пет години в опита им да се превърне голям първичен бюджетен дефицит в излишък. И въпреки, че цената на този резултат под формата на страдащи хора, е изключително висока, последните предложения на гръцкото правителство по много пунктове са съобразени с изискванията на кредиторите.

Нека бъдем честни: почти нищо от огромния дълг на Гърция не е бил използван в страната, Парите са били използвани за плащания към частни кредитори, включително германски и френски банки. Гърция получи трохите, но плати висока цена за поддържане на банковата система в тези страни.

МВФ и другите "официални" кредитори не се нуждаят от пари, които те изискват. Съгласно стандартния сценарий, получените от Гърция парите, има

вероятност да бъдат отново предоставени като заем за Атина.

И отново не става дума за пари. Използват се датите за падеж на плащанията, за принудят Гърция да се подчини и да приеме неприемливото – да се съгласи не само на съкращаване на държавните разходи, но и други регресивни и репресивни стъпки.

Защо Европа така постъпва? Защо лидерите на ЕС се противопоставят на референдума и отказват да отложат настъпващия на 30 юни падеж на гръцките плащания към МВФ?

Нима Европа е против демокрацията?

През януари, гражданите на Гърция гласуваха за правителството, което обеща да сложи край на политиката на намаляване на държавните разходи.

Ако това правителство просто изпълняваше своите предизборни обещания, то би отказало оферта на кредиторите. Но управляващите искат да дадат на гърците шанс да се изкажат по този въпрос, който има решаващо значение за бъдещия просперитет на страната им.

Подобна грижа за народния суверенитет е несъвместима с политиката, приета от Еврозоната, която никога не е била демократичен проект.

Мнозина правителства не питаха народите си дали са съгласни

да предадат своя монетарен суверенитет в ръцете на ЕЦБ. Когато това направи Швеция, шведите казаха „не“. Те разбираха, че в страната може да се увеличи безработицата.

Икономическият модел, заложен в основата на Еврозоната, се опира на междуправителствени споразумения, които не отчитат интересите на трудещите се.

16 години по-късно виждаме, че Еврозоната се е превърнала в особен институт - антитеза на демокрацията. Мнозина европейски лидери искат да сложат край на лявото правителство на премиера Алексис Ципрас. Това е толкова неудобно, когато в Гърция на власт е правителство, което толкова твърдо се противопоставя на политиката, довела до увеличаване на неравенството в много развити страни и толкова предано на идеята за ограничаване на необузданата власт на богатите.

Изглежда лидерите от Еврозоната вярват, че те

биха могли евентуално да свалят гръцкото правителство, принуждавайки го да приеме едно споразумение, което е в противоречие с неговия мандат.

Трудно е да се даде съвет на гърците как биха гласували на 5 юли. Нито един от вариантите – одобрение или отказ от условията на „Тройката“ няма да бъде лесен, защото и двата водят след себе си огромни рискове.

Гласуването с "да" всъщност би означавало депресия без край. Възможно е изцедената страна (продала всичките си активи и загубила младежта си заради емиграцията) може най-сетне да се постигне опрощаване на дългове; възможно е и с икономика, смалена до нивото на страните със средни доходи, Гърция ще бъде в състояние, най-накрая, да получи финансова подкрепа от Световната банка. Всичко това може да се случи през следващото десетилетие, или може би дори едно десетилетие по-късно.

От друга страна вотът с „не“ може в традицията на местните демократични практики да даде шанс на гърците да вземат съдбата си в собствените си ръце.

Гърците ще имат шанс да повлият на бъдещето, което, дори и да не е толкова проспериращо като миналото, е далеч по-обнадеждаващо от тези безсмислени мъчения.

Аз знам как бих гласувал

 

Със съкращения


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ефрейтор Швейк

    0 0 Отговор
    Гръцките апахи лапнаха дръвцето много добре го гризкат.
  • 2 Ралин

    0 0 Отговор
    Аз не мога да си представя, че тази статия е написана от Джоузеф Стиглиц! Или ако това е така, то тя е злонамерена спрямо ЕС. Тази статия е изпълнена с политическо говорене и няма нищо общо с пазарната икономика. Тя до такава степен се е отдалечила от истинския проблем, че всъщност не се разбира за какво става дума. А то е много просто:
    В продължение на 40 години различни гръцки правителства емитират дълг, като той непрекъснато нараства.
    Нито едно от тези правителства не реформира икономиката на Гърция, в резултат на което тя генерира загуби и дефицити, които отново се покриват с дългове.
    Нивото на Гръцкия дълг е неприемливо високо на фона на възможността страната да го обслужва.
    Кредиторите се притесняват за парите си(в това число и България, като член на МВФ) и искат гаранции,че длъжника ще си реформира икономиката така че да започне да обслужва дълга.
    Длъжника, както обикновено такива ситуации казва, че кредиторите му извиват ръцете, рекетират унижават и прочие.
    Появяват се двама месии(Ципрас и Варуфакис), които със своята инфантилност, наглост и безцеремонност, втрещиха цивилизования свят. Разбира се тяхната мантра е да не се връщат дълговете на световния капитализъм, лошите германци, ние дадохме демокрацията, те сега ще ни опростят дълговете и прочие простотии.
    Само едно нещо не ми се връзва, защо тези двама инфантилни месии не се появиха по-рано, когато дълговете се теглеха, когато гръцките правителства харчеха през пръсти? Защо тогава не направиха референдум как да се харчат тези пари?
    Което само показва че те не са никакви месии!!!
    Месиите предупреждават навреме, тези просто са едни тарикати, при това най-долна проба.
  • 3 някойси

    1 0 Отговор
    За младежката безработицав Гърция виновно си е обществото, че е възпитало тотални бечотговорни мързеливци. Четвърта година ми се налага да прекарвам повечето време от живота си в Лариса. Работя в една компания и ни се налага да наемаме разни хора да върпат работа. Преди година търсехме шофьор на бус да разкарва стоки в района. Заплата 1100 евро след данъци + социален пакет(не са малко пари за там). Наехме едно момче на 24 - работи 2 седмици и напусна под претекста, че се налагало да става всяка сутрин в 7:30 за да идва на работа и не се наспивал ... После наехме друг младеж Андонис .. тоя една сутрин взе буса и тръган на някъде и клиентите ревнаха, че няма доставки. Оказа се, че нашия взел гаджето и отишъл на плаж и з@е5ал работата. Нищо, че ние разчитаме на него и към 5 следобед тръгна да разкарва стоките. Оправданието му беше: "Е к'во толкова е станало...." След третие опит се наложи един албанец да върши работата. Та толквоа за младежката безработица там ...
  • 4 Тони

    0 0 Отговор
    Уж, де!
  • 5 коня на оня

    0 0 Отговор
    Негова е:
    http://www.project-syndicate.org/commentary/greece-referendum-troika-eurozone-by-joseph-e--stiglitz-2015-06
  • 6 Киро

    0 0 Отговор
    Aбе кви демокрации, кви 5 лева бе?!

    се изкарват жертви и го обърнаха, че някой ги бил унижавал, хаха, наглост до безумие!

    А всъщност проблемите са толкова прости:

    - Имат да връщат пари, а не искат.

    - Искат високи заплати и пенсии, но нямат пари да ги плащат и трябва да ги свалят.

    - Не желаят да плащат данъци, а правителството и не настоява.

    - Пенсионират се на по 55, взимаха огромни пари при пенсиониране, огромни социални надбавки, помощи и какво ли още не, 13ти и 14ти заплати и какво ли още не - за които нямат пари.

    Много е просто, за какви демокрации, унижения и други глупости дрънкат?!?
  • 7 Баш Майстора

    0 0 Отговор
    Не е глупав този дето яде баница,глупав е този дето му я дава!МВФ така са си го забили,че сега ще трябва да правят свирчоци да се споразумеят.Външния дълг на маляките е около 250 милиарда.Сещате ли се кога ще го върнат ?
  • 8 Jack Bauer

    0 0 Отговор
    Да помоля автора на статията да ми разтълкува "кресчендо" и "ендшпил" че аз като прост български селянин четящ българска медия нещо не мога да ги разбера. А и има една хубава българска приказка по повод "гръцката криза" : "Кога яде кебапчета не рева, я сега ла..., плащай". Лошото е че както при нас така и в Гърция едни лапат а накрая народа плаща.
  • 9 кебабчия

    0 1 Отговор
    има една много хубава българска приказка как лакомо дупи сто к.ра чупи
  • 10 mediator37

    1 0 Отговор
    Въпросът е идеологически. Банките и фирмите корумпират политици да теглят неизгодни кредити . По наказателния кодекс това е тежко престъпление. Трябва ли да бъдат наказани банките ? Банка в затвора не може да влезе, тогава? Продухва макарона и не си получава парите обратно.
    Какво има да умуваме.
    Какво има да умуваме и по въпроса защо Тройката не разреши на Ципрас да увеличи данъците на монополите и богатите. Тройката и монополите пърдят в едно гърне, вече и децата го знаят. Само вие не го разбрахте.
    Защо снощи по Канал 1 не излъчиха речта на Ципрас пред 100000 души в Атина - пряка линия, преводач в ефир, репортерката- Аделина , с прекрасен гръцки език ? Нямаме дупце май да чуем неудобни истини. Цензурка майна. А вместо това слушахме глупостите на Меглена Кунева - бивш еврокомисар, верен слуга на банки, монополи. За нейната заплата от 24000 евро месечно като комисар защо не говорите?
  • 11 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Тогава демократичните американци да им дадат пари.
    Всички дългове се вземат от правителствата и се плащат от народите, друга схема няма.
    Демократичните немци да проведат референдум дали искат да хранят гърците. И там ще има Nein, демек Охи.
    Демократичните банки в САЩ да опростят ипотеките.....