Last news in Fakti

2 Юли, 2015 18:47, обновена 2 Юли, 2015 18:50 879 3

Международни инвеститори с иск към КТБ за възстановяване на загубите им

  • ктб-
  • международни инвеститори-
  • загуби-
  • иск

Техните загуби са на стойност около 172 млн. долара

Група международни инвеститори, включваща хедж фондове, които са базирани в САЩ и Лондон, са подали иск за възстановяване на техни загуби за около 172 млн. долара в резултат на фалита на "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ), съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитирайки източник, запознат с въпроса и видял подадения иск.

Според информацията на американското финансово издание в края на миналия месец групата инвеститори е предявила официален иск пред настоящите управляващи в КТБ (пред назначените преди време синдици на банката), след като банката не е изкупила обратно притежаваните от тях корпоративни облигации, емитирани преди време нея, пише БНР.

В момента ние обсъждаме множество възможности - от местни искове, свързани с процедурата по несъстоятелност на КТБ, до директни искове, насочени срещу Република България в международните трибунали, както и до разследването на движения на активи на банката от страна на служители на българското правителството, заяви Даниел Фрейфелд, ръководител на базирания във Вашингтон фонд Callaway Capital Management, един от фондове, който участва в задействането на исковете.

Други инвеститори в тази група от международните кредитори са базираният във Великобритания хедж фонд Родий Capital, както и мениджъри, управляващи активи в САЩ и в Европа. Според информацията на "Уолстрийт Джърнъл" в тази група участва и български пенсионен фонд, но без да се уточнява негово име.

Агенцията цитира Министерството на финансите на България, че то не е било уведомено за подадения иск и е отказало да направи по-нататъшни коментари по казуса.

През юли 2014 година агенция Ройтерс съобщи, че група облигационери, включително от САЩ и европейските хедж фондове и финансови институции, са образували комитет на кредиторите и са наели юридическо представителство в България, в случай че КТБ бъде обявена в несъстоятелност.

"Корпоративна търговска банка" АД не успя да осъществи окончателно разплащане по деноминираните в долари нейни облигации с падеж през миналия август, чийто първоначален размер беше за 150 млн. долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айсман

    0 0 Отговор
    А ние какво да кажем? Откраднаха спестяванията на семействата ни безнаказано! Това е върховно престъпление! В сравнение с тях геноцида на Хитлер изглежда детска игра!
  • 2 ИСТИНАТА

    0 0 Отговор
    МЕНТА СТОЯНОВА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА КРАДЛА В ПРАВИТЕЛСТВОТО И ЗАД НЕЯ СТОЙ ФАМИЛИЯ СТОЯНОВИ И МУРАВЕЙЧО ,ТЯ ПЪК СТОЙ ЗАД КМЕТА НА ПЛОВДИВ И ТОЙ КРАДЕ КАТО ЗА СВЕТОВНО ПОД НЕЙНО КОМАНДВАНЕ.МЕНТА Е ИЗГОНЕНА ОТ НАП ПЛОВДИВ ЗА УКРИВАНЕ НА ДАНЪЦИ НА ЦАР КИРО ТЯ МУ Е ВОДИЛА И СЧЕТОВОДСТВОТО И МУ Е УКРИВАЛА ПАРИТЕ,СКОРО МУ ВЪРНАХА И ХОТЕЛА НА ЦАР КИРО НА ЦЕНТЪРА НА ПЛОВДИВ.МЕНТА Е ВИНОВНА И ЗА ФАЛИТА НА КТБ И ЗА ТЕГЛЕНЕТО НА 16МИЛИАРДНИЯ ЗАЕМ ТЯ ЩЕ ВЗЕМЕ ЕДИН ПРОЦЕНТ КОМИСИОННА.МЕНТА Е ЗАД СКРИТОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ С ДПС,ТОВА МНОГО ЯСНО СЕ ВИЖДА В ПЛОВДИВ НО И В ДЪРЖАВАТА Е СЪЩОТО,ФАМИЛИЯ СТОЯНОВИ ТРЯБВА ДА ИЗЛЯЗАТ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА ЗАЩОТО НИ ВКАРВАТ В ДЪЛГОВА СПИРАЛА И ИГРАЯТ С ДПС .ЗАД 70% ОТ ЗЕЛЕНИТЕ ЦЕНТРАЛИ СТОЯТ ФАМИЛИЯ СТОЯНОВИ И СА ВИНОВНИ ЗА ЦЕНИТЕ НА ТОКА
  • 3 бързо

    0 0 Отговор
    бързо да бегат в београд при банго василчо да си търсят парите.