3 Юли, 2015 17:33 770 4

Плевнелиев: Следим процеса в Гърция и сме взели необходимите мерки

  • плевнелиев-
  • гърция-
  • мерки

Кризите се решават с отговорни действия на политици, които правят реформи и гарантират стабилност

България е добре подготвена, каквото и да се случи в Гърция. Това заяви пред журналисти президентът Росен Плевнелиев по време на работното си посещение в Босна и Херцеговина, където бе удостоен с голямата награда „Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа”.

„Винаги, когато има криза при наши съседи, независимо кои са те, страдаме от това”, коментира президентът Плевнелиев. По думите му България е научила своите уроци от не една криза, в която е попадала. „Българската икономика е стабилна и расте, банките ни са ликвидни и ще се справят с всяка една ситуация”, изтъкна Росен Плевнелиев. Държавният глава коментира, че българските институции следят внимателно процеса и са взели всички необходими мерки. „България е добре подготвена и ще минем достойно, през която и да е криза в региона, включително гръцката”, категоричен беше президентът.

Държавният глава подчерта, че страната ни желае бързо решаване на кризите, където и да са те около нас - в Европа и по света. „На нашите приятели в Гърция им е тежко, трябва да проявим разбиране и да се надяваме тяхната кризисна ситуация да се нормализира колкото може по-бързо”, каза президентът Плевнелиев.

Държавният глава изтъкна, че проблемите не се решават само с наливане на пари. „Кризите се решават с отговорни действия на политици, които правят реформи и гарантират стабилност, тази стабилност, която след това води до инвестиции, растеж и развитие”, подчерта президентът и изрази надежда, че Гърция ще предприеме смели действия за реформи, които да доведат до стабилност, от която икономиката и нацията да тръгнат отново напред.

„Само заедно можем да гарантираме мира, да произведем собствения си просперитет и да бъдем атрактивни за инвестиции”, заяви след бизнес форума в Сараево президентът Росен Плевнелиев. По думите на държавния глава само обединени държавите от региона могат да имат конкурентни цени на електроенергия, природен газ и много други стоки и услуги. „Само заедно можем да се преборим с кризите, като невижданата миграционна вълна и дори терористичните атаки. Само заедно можем да гарантираме тези Балкани, за които мечтаем всички в региона – мирен и проспериращ”, каза президентът.

Държавният глава изтъкна, че последователната политика на България за добросъседство на Балканите, която се ускорява и надгражда, дава резултати, а репутацията на страната ни в региона е на високо ниво. „Виждате, че навсякъде намираме отворени врати”, изтъкна президентът и увери, че страната ни ще продължи да бъде двигател и фактор на добросъседство и свързаност, на икономическо сътрудничество и общи проекти в региона. България е водеща в няколко транснационални програми, които се изпълняват в момента. „Българската външна политика се фокусира върху региона и страната ни има самочувствието да бъде незаобиколим фактор за мир, стабилност и  просперитет на Балканите”, заключи държавният глава.

По-късно президентът Росен Плевнелиев обсъди регионалното развитие и възможностите за икономическо сътрудничеството в региона на среща с председателя на председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОТГОВОРНИ

    0 0 Отговор
    ОТГОВОРНИ ПОЛИТИЦИ.
    ДА ПАЗИ ГОСПОД,
    ДАНО НЕ СА КАТО ТЕБЕ.

    ТА ТИ СИ ВЪРХА НА БЕЗДАРИЕТО.
  • 2 808

    0 1 Отговор
    съгласен съм,но много високо го качи "на върха" че тоя до подножието на бездарниците не може да стигне
  • 3 abe

    0 1 Отговор
    познаате ли некой майстор да мое да му изпедепца фейса на тоо на писоара ми...ако ми ареса резултата , втората поръчка ше е за кенефа да моо изпълняаам и големата си нужда с удоволетворение.....мисла ако сичко стане как треа ше съдействам на майстора и за некои обществени поръчки
  • 4 ИДИОТ

    1 0 Отговор
    ПРЕЗИДЕНТ.......СРАМ ЗА БГ....СРАМ ЗА ЕВРОПА....