4 Юли, 2015 09:44 971 1

US спецслужба подслушвала Ангела Меркел

  • меркел-
  • сащ-
  • подслушване-
  • шпионаж
Специален отдел на американските спецслужби ЦРУ и Агенцията за национална сигурност (NSA) се е занимавал с подслушването на сътрудници на канцлера на Германия Ангела Меркел. 
Това разкрива в. Sueddeutsche Zeitung, позовавайки се на Wikileaks.

Става дума за Специалната служба за събиране (SCS), чиято абривиатура се среща в документите от Wikileaks от 2011 г.

Тя е прехващала и подслушвала телефонните разговори на германските политици и чиновници с техните европейски колеги. 

SCS разполага с 80 филиала по света като 19 от тях се намирали на Стария континент. Служителите на отдела работили по правило в дипломатическите посолства и консулства на САЩ. Те разполагали с необходимата апаратура, която им позволявала не само да подслушват мобилни телефони, но и да определят тяхното местоположение. 

Последните разкрития на WikiLeaks показват, че последните три френски президента Жак Ширак, Никола Саркози и Франсоа Оланд също са били подслушвани. Елисейският дворец определи това като недопустимо сред съюзници. От своя страна САЩ заяви, че не са шпионирали Оланд и други френски високопоставени чиновници.

През лятото на 2014 г. в Германия бяха разкрити двама американски шпиони като единият от тях е бил внедрен във Федералната разузнавателна служба, а вторият в министерството на отбраната. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 месара

    0 0 Отговор
    ами ше я подсушват , тая такива далавери върти та чак става опасна .