Last news in Fakti

5 Юли, 2015 18:16 861 0

Иран с прогрес за реактора в Арак

  • иран-
  • преговори-
  • реактор-
  • арак

Иран и Шесторката (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия) са постигнали напредък по въпросите за реактора в Арак и обекта за обогатяване на уран във Фордо, разкри ТАСС.

Агенцията се позовава на дипломатически източник, пожелал анонимност. Той отказа да разкрие подробности преди да се изчистят последните детайли около сделката.

Шесторката, в която влизат петте постоянни - членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия, се опитва да достигне споразумение с Иран за ядрената програма на страната.

Съгласно договорката в Лозана съществуващото ядро на реактора трябва да се разруши или изнесе от страната, както и отработеното гориво. Тежка вода в Иран ще се ползва само в обеми, необходими за функционирането на преустроения реактор, а излишъкът ще се продава в чужбина в следващите 15 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА