Last news in Fakti

6 Юли, 2015 00:03 3 984 8

Как ЕС прие гръцкия референдум ...

  • гърция-
  • ес-
  • референдум-
  • резултати

Канцлерът на Германия Ангела Меркел е провела телефонен разговор с президента на Франция Франсоа Оланд. Двамата политици са се обединили около идеята, че трябва да се уважат резултатите от референдума. Двамата политици са се съгласили да се свика извънредна среща на Еврозоната във вторник.

Европа е длъжна да приеме резултатите от гръцкия референдум, но изводи от него първо трябва да си извади Атина. Така коментира предварителните резултати външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Той посочи, че топката е в полето на Гърция.

Италианският президент Серджо Матарела заяви, че трябва да се приеме с уважение решението на гръцкия народ.

Това решение, водещо до неизвестен сценарий, засяга не само самата държава, но и на целия ЕС. И това изисква от всички страни да покажат отговорност, здрав разум и стратегическа визия, посочи държавният глава на Италия.

Гласуването с "не" на референдума в Гърция ще предизвика несигурност. Алексис Ципрас спечели референдума у дома, но изгуби доверието на Европа, заявяват либералите в Европейския парламент.

Ако Гърция излезе от евроозната, в бюджета на Германия в следващите години ще се отвори дупка от милиарди евро, предупреди пред деловия в. „Ханделсблат” гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдеман.

Берлин е най-големият кредитор на Атина с 57,23 млрд. евро.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц вече предупреди, че гласуване с „не” Гърция трябва да излезе от Еврозоната и да въведе собствена валута. 

Британският финансов министър Джордж Озбърн подчерта пред Би Би Си, че страната му е готова за всякакъв изход от референдума в Гърция по условията на споразумението с кредиторите. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОБИЧАМ

    1 3 Отговор
    АХ КАК ОБИЧАМ ТЕЗИ ЛУДИ ФИЛМИ.

    УЖ В ЕС- Е МЯСТОТО КЪДЕТО ВСИЧКИ ЩЕ СМЕ РАВНИ,
    КАТО, БРАТЯ, МИЛИ, СВИДНИ, ДРАГИ.

    ЩЕ ЖИВЕЕМ КАКТО ВЪВ КОЛИБКА И ЩЕ ХАПВАМЕ ПРЯСНА РИБКА.

    СЛАДКИ ПЕСНИ ЩЕ СИ ПЕЕМ И КАК ХУБАВО ЩЕ СИ ЖИВЕЕМ.

    А ЩО ИЗЛЕЗЕ ТО ?
    "кришка мишка, пре..и другарче".
    играть загрубя -
    "нито ти да си жив, нито аз да съм умрял."
    работата стигна дори до " изуй гащи".

    ОХИ, ОХИ НА ТОЗИ СЛАДЪК СЪН,
    ОЩЕ НЕ ЗАПОЧНАЛ И ЕЛАДАТА Е ВЕЧЕ ВЪН.

    БРАВО ЕЛАДА !
  • 2 Бате Цецо

    1 1 Отговор
    Едно развитие на гръцката криза в стил ала Жан Виденова България ще ги направи реалисти.

    Коментиран от #4

  • 3 съюзник

    0 0 Отговор
    Няма нищо ЕВРОПЕЙСКО в тоя съюз.Трябва да се нарича АНГЛО$САКСОНСКИ и останали страни да са отбелязяни като провинции. Те ни пишат правила, ние си правим каквото си искаме.
  • 4 незнайко

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бате Цецо":

    А кога ние ще станем реалисти ? В момента БЪЛГАРИЯ има външин дълг от 39 милиарда. Как ви се струва това БЪЛГАРИ ? Всяка година дълга расте вместо да намалява. Следете информацията на БНБ защото тя не се казва по телевизия и вестници. При нас става все по лошо.
  • 5 12345

    1 1 Отговор
    ЕС е едно дигитално робство,никой няма никаква свобода,но обвивката е направена примамлива и отвън изглежда готино.
    Хората от източна Европа робуват и слугуват на останалата част подтиквани от глад за пари за преживяване.
    На това му викат демокрация,а в същото време в БГ СИ РАЗВЯВАТ КОНЯ МАНГАЛИ ,ПОЛИТИЦИ и недоволни полицаи.
    ГЕРБ вземат поробващи кредити и ни обесняват как само на тях имат доверие от ЕС.Така е защото са се сработили крадат заедно и нашите и на германците парите.
    Нищо добро не ни чака освен да чакаме да видим кога и тук ще дойде банковата ваканция.

    Коментиран от #7

  • 6 Киро

    2 0 Отговор
    Горките руски тролчета, как само са се заели да убеждават, че ЕС било гадно нещо и страните "слугували" в него!

    Сега малко истини:

    ЕС е създаден с цел окрупняване на Европа в един свят, в който големите доминират. За да може Европа да се мери с Китай например, то трябва да се обедини, в противен случай има множество малки и средни по световен мащаб икономики, които не могат да налагат политика.
    ЕС е най-правилното по замисъла си нещо в Европа. А последващото икономическо "обединение" със САЩ е следващата крачка. Западния свят ще продължи да управлява света. Поне засега.

    ЕС е допринесъл толкова много за развитието на Източна Европа - несравнимо, за да се избави от половин вековния руски гнет, смачкал страните и превърнал половината от населението им в зомбита, чакащи все някой да ги "спаси" и хрантути, докато се почесват!

    ЕС ли е виновен затова, че гърците взимат заеми? Или че харчат повече, отколкото изкарват? ЕС ли?
    Не стига, че години наред ЕС им плащаше масрафа, сега ЕС бил виновен, че не им подарява още пари, а?

  • 7 Мsux

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "12345":

    Вие не може да разберете, че всичко лошо за ЕC става лошо и за нас, ние сме част от ЕC. Това е все едно да сте срещу страната си. ЕC ни закриля и сме част от една Велика сила, какво ще стане, ако България излезне от съюза? Пълна изолация - няма да можеш да излезнеш от България, а сега както сме свикнали само с лична карта, ще видите колко е тегаво.Също така Европа дава не малко пари, това, че нашите управляващи не могат да усвоят парите си е наш проблем, не бива да обвиняваме който и да е. До този момент Европа е дарила 16млрд на България, а знаете ли, че Брутния вътрешен продукт се е качил само с 0.2 което значи, че ей сега да ни излеят 50-100млрд-а пак нищо няма да става от нас. Да не говорим, че ще имаме най-слабата армия и случайно, ако стане нещо пак ние най-много бой ще ядем.
  • 8 Ефрейтор Швейк

    1 0 Отговор
    гърция не е народ или нация а апашко племе и немедлено трябва да се чупи от евросъюза и да си яде маслините и да си пие зехтина за 200-години напред докато си плати и последният евроцент.