6 Юли, 2015 13:44 2 572 7

Гърция пред избор: оръжие или пенсии

  • гърция-
  • оръжие-
  • избор

Гърция харчи 2.2% от своя БВП за отбрана

Гърция пред избор: оръжие или пенсии - 1

Вчерашният референдум в Гърция, в който гръцките граждани казаха „не“ на спасителния план за реформи, предложен от кредиторите на страната, постави много неизвестни около решаването на гръцката финансова криза.

Очевидно все още не е ясно какво споразумение ще бъде постигнато за финансовите реформи в страната, след като от местното правителство отказват да продължат с рязането на публичните харчове. Бен Стийл и Дина Уокър излизат с интересен анализ за гръцките харчове за отбрана в blogs.cfr.org.

Главният икономист на Международния валутен фонд Оливие Бланшар твърди, че Гърция трябва да намали разходите си за пенсии с 1% от Брутния вътрешен продукт /БВП/ на страната, за да постигне новите си икономически цели. Гръцкото правителство продължава да се съпротивлява, като твърди, че гръцките пенсионери вече са страдали твърде много. То обаче все още не може да предостави реална алтернатива пред своите кредитори.

Странно е обаче колко малко внимание се обръща към друга зона, гълтаща огромна част от разходите в гръцкия бюджет, която изглежда напълно готова за орязване. Става въпрос за разходите за отбраната.

Гърция харчи невероятните 2.2% от своя БВП за отбрана. Това е повече от харченето от всяка друга страна-членка на НАТО, освен Франция и САЩ. За да влезе в рамките на средните стойности на цифрите в НАТО, Гърция ще трябва да отреже от бюджета си за отбрана. Сумата се равнява на три четвърти  от тази, която евентуално ще трябва да се отреже от разходите за пенсии.

В Гърция винаги са твърдели, че голямото внимание към отбраната се дължи от предполагаемата опасност, идваща от Турция, която също отделя много пари за отбрана. Със сигурност обаче САЩ и големите сили в Европа биха могли да опазят хладния мир между съюзниците в НАТО на далеч по-ниска цена.

Защо обаче не биха го направили? Мълчанието по тази тема от страна на кредиторите може да се обясни с огромните интереси, които имат Германия и Франция в износа на оръжие, където Гърция е един от техните най-големи клиенти. В момент, в който Гърция пълзи към финансов хаос и пълна анархия обаче, подобно мълчание е неуместно.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ефрейтор Швейк

    1 0 Отговор
    0ръие да си пръснат кратуните и тиквите защото нямат глави и са лумпен-пролетариати.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Петър Кимонов

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ефрейтор Швейк":

    Аня виж ние дето нямаме армия къде сме...
  • 3 Петър Кимонов

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ефрейтор Швейк":

    Тук въпросът е като: Нисък ли съм или дебел? GDP то ли ни е ниско или бюджетът за липсващата ни армия е висок? Я вижте Румъния!?!
  • 4 onq s konq

    1 0 Отговор
    Не знам за какво оръжие говорят гърците,но ако се надяват някой да ги превземе че да ги храни,няма стане тяхната работа.

    Коментиран от #6

  • 5 сссс

    1 0 Отговор
    кви пенсии ..давате парите за американско уръжие втора употреба и тва е ...

    излизайте от ес докато е време

    Коментиран от #7

  • 6 Петър Кимонов

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Сами ще се превземат. Няма да им е за пръв път.
  • 7 до ссссъселчето

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "сссс":

    алоууу ссссъскащия резвам ти ут премията минус 10 купейки за тува чи си написал кратък и неправилен кументар нанай купейка нанай баничка хихихи
Новини по държави: