6 Юли, 2015 13:38 4 539 1

20 г. от клането в Сребреница ще бъдат отбелязани със събития в UK

  • великобритания-
  • сребреница-
  • геноцид-
  • чествания-
  • дейвид камерън

Премиерът Дейвид Камерън заяви преди службата в Уестминстърското абатство, че хората никога не трябва да забравят какво се е случило

20 г. от клането в Сребреница ще бъдат отбелязани със събития в UK - 1
Снимки АП/БТА

Уестминстърското абатство организира служба, за да почете хилядите мъже и момчета мюсюлмани от Сребреница, убити от босненските сръбски сили преди 20 години, пише Би Би Си.

Около 100 чествания се организират в цяла Великобритания през следващите дни в памет на геноцида през 1995 г.

Премиерът Дейвид Камерън заяви преди службата в Уестминстърското абатство, че на хората "никога, не трябва да забравят какво се е случило".

Това е най-страшното клане в Европа след Втората световна война, което идва на фона на кървавото разпадане на Югославия на независими държави.

От март 1993 до юли 1995 г. армията на Република Сръбска държи град Сребреница под обсада.  През юли 1995 г., макар градът да е обявен от ООН за "зона за сигурност", пазена от военен контингент от 600 души, босненските сръбски сили вземат контрола над Сребреница. Те убиват хиляди мъже и момчетата и ги погребват в масови гробове.

Паметна церемония ще се проведе в сряда в Кардиф, организирана от премиера на Уелс Каруин Джоунс.

Шотландският министър-председател Никола Стърджън ще бъде домакин на възпоменателна служба в катедралата Сейнт Гилс в Единбург, в петък.

Принцеса Ан, единствената дъщеря и второ дете на кралица Елизабет II, ще пътуват до Босна и Херцеговина в събота, за да присъства на Възпоменателния ден за Сребреница.

В градската зала на Белфаст, в неделя, бе отбелязано началото на Възпоменателната седмица за Сребреница.

Повече от 2000 гости са поканени на днешната церемония в Уестминстърското абатство, когато ще бъдат запалени свещи в памет на загиналите.

Реч ще произнесе и Мунира Субашич, председател на сдружението Майки от Сребреница, която ще разкаже историята си.

Службата, организирана от благотворителната битанска инициатива "Да си спомним за Сребреница", ще бъде последвана от прием, даден от Дейвид Камерън на Даунинг Стрийт 10.

Ще има официален прием и в сградата на Парламента, с домакин председателя на Камарата Джон Беркоу.

Камерън заяви: "Ние никога не трябва да забравяме какво се е случило". "20-та годишнина е момент да си спомним хилядите, които загубиха живота си, да си спомним техните семейства, както и факта, че агонията на толкова много хора - включително Майки от Сребреница - продължава всеки ден, неутешима от времето. Трябва да потвърдим решимостта си и да направим така, че геноцид като този да не се случва никога повече."
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мнителен

    0 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=DNifa1IhulQ
Новини по държави: