Last news in Fakti

6 Юли, 2015 15:46 926 11

България ще помага на Украйна в нейния европейски път

  • българия-
  • помага-
  • украйна-
  • европейски път

Министерство на външните работи дари 11 компютъра на гимназия

„Искам да видя Украйна там, където е България – в Европейския съюз”. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов по време на визитата си в Одеска област.

Външният министър проведе редица срещи с представители на българската общност в Украйна, разговаря с украинския си колега Павло Климкин, както и с Председателя на Одеската Областна държавна администрация Михаил Саакашвили.

Пред външния министър Павло Климкин и губернатора на Одеската област Михаил Саакашвили министър Митов потвърди подкрепата на България за териториалната цялост и независимостта на Украйна. От своя страна Михаил Саакашвили коментира, че пътят на Украйна към ЕС минава през България и българите с украинско гражданство. По време на разговорите бяха обсъдени още необходимостта от инфраструктурни промени в Одеса, включително посредством средства от ЕС и потребността от законодателни и административни реформи в национален мащаб.

В рамките на срещите си с българската общност в Одеска област министър Митов посети гимназията „Георги Сава Раковски” в Болград. Първият дипломат на страната отчете дълбоката традиция, която училището има както в създаването на добре обучени възпитаници, така и в отглеждането на истински родолюбиви българи. Министерство на външните работи дари 11 компютъра на гимназията, оборудвайки зала от учебното заведение. „Модернизацията на учебния процес и качественото образование насърчават диалога между народите”, коментира по време на церемонията Даниел Митов. Той връчи на ръководството на гимназията българска художествена литература, осигурена от Министерство на културата.

В неделя вечерта министър Митов се срещна с представители на българската общност в Одеска област и заяви, че в краткосрочен план в областта ще пристигнат хуманитарни пакети на стойност 20 хиляди лева, предоставени от български граждани.

„След усилията, които Министерство на външните работи вложи, телевизионният канал “БНТ Свят” вече се излъчва в градовете Одеса и Измаил. Вярвам, че това ще повиши информираността на нашите сънародници и ще спомогне за активизиране на духовната и културна им връзка с България“, заяви още Даниел Митов. От думите му стана ясно, че съвсем скоро се очаква българската телевизия да бъде достъпна и в други градове, като според него това е от изключително значение за историческото съхранение на българската общност там. „Излъчването на родна телевизия е допълнителен начин и за изучаването на български език. Също така украинските граждани с българско самосъзнание ще могат да повишат и своята информираност по отношение на ЕС и НАТО, допринасяйки още по-активно за единението на Украйна и нейния европейски път“, допълни българският първи дипломат.

След посещението в Одеска област министър Даниел Митов ще отпътува за Киев. Там той ще се присъедини към делегацията, водена от президента Росен Плевнелиев, който ще направи двудневно официално посещение в Украйна на 7 и 8 юли.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бд

    1 0 Отговор
    бог да ги пази украинците тогава.
  • 2 сссс

    1 0 Отговор
    боже боже боже само сме за пример - най бедната и корумпирана и колонизирана страна в ес и света
  • 3 раптор

    1 0 Отговор
    Ей сега четох статия в която Саакашвили разсъждава как на Украйна и трябват 20 години за да достигне старото ниво на социална обезпеченост и стабилност, каквато е била по времето на Янукович... А Сукашвили е привърженик на евромайдана... Значи кочината е стигнала такива висоти, че дори най-големите пумияри скимтят колко е зле! Нашия опит определено ще ги вдигне! Предполагам, че украинците трябва да затворят всички АЕЦове които имат... Моята прогноза е, че не по-рано от 15 години ще им тр на Укр. за да станат част от ЕС, ако той изобщо съществува до тогава! По принцип да е жив и здрав, но като марионетка на САЩ ми е противен този съюз! Дано да се оправят нещата!

    Коментиран от #5

  • 4 бай тошо

    0 0 Отговор
    щом ние ще оправяме Украйна.... ,горките те
  • 5 ани

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "раптор":

    Да, България е най- бедната страна в ЕС ! Да , нашите политици са най- корумпирани ! Въпреки това сме в ЕС и вярвам, че нашият народ ще се въоръжи с румънска метла и неокастрена дряновица и ще измете всичката корумпирана паплач !!! Важно е да не се качваме на каруца тип Ципрас и да смятаме , че народите от ЕС , са длъжни да ни помагат без край ! Нека не забравяме нашата народна приказка за братята и неволята !Въпреки всичките ни кусури , украинците има каво да научат от нас !!
  • 6 ссс

    0 0 Отговор
    напротив ес го пиши бог дал бог взел ..гърция е само началото


    ес е една фалирала пирамида ..гулг дълг и пак дълг
  • 7 СССС

    1 0 Отговор
    ОБИЧАМ ВЕЛИКАТА БЪЛГАРИЯ И ВЕЛИКАТА АМЕРИКА МРАЗЯ КУПЕЙКИТИ И ЧЕРВЕНИТЕ КУПЕЙКАДЖИИ ДЕТ СА В ТОЗ САЙТ ТАКИВА КЪТ РАПТО -ГУЩЕРА И ССССЪСКАЩИЯ ССССЕЛДЖИЯТА ДЕТО ПОЛЗВА МОЯТ НИК БЪЛГАРИЯ СЛАВА АМЕРИКА СЛАВА ОБАМА СЛАВА УРАААААААААААА
  • 8 Киро

    0 0 Отговор
    Масковските ратаи съвсем изтрещяха!

    Май не са получили копейките последния месец...
  • 9 1234

    0 0 Отговор
    Колко са зависливи нашите политици!?Какво са ни направили украинците,че искат да станат като нас?

    Коментиран от #10

  • 10 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "1234":

    Искат да се развиват бе, трол, това искат!

    Не искат да седят с ушанките, дето са ги приковали към дъното!

    Искат с цивилизования свят, не с пияни матрьошки!
  • 11 ссс

    0 0 Отговор
    дано не тръгнат по пътя на ес развитието че ще ударят дъното като нас и грърция
Новини по държави: