Last news in Fakti

8 Юли, 2015 00:45 1 157 0

Японски спътник снима Земята на всеки десет минути

  • япония-
  • сателит-
  • земя-
  • време

Апаратът е способен да предава в контролния център в префектура Сайтама

Най-новият японски спътник „Химавари-8“ (Слънчоглед-8) започна да предава цветни снимки от геостационарна орбита. Той бе изстрелян през октомври 2014 г. и сега е на 36 хиляди км от Земята, съобщава ТАСС. Неговите основни мисии са да следи за тихоокеанските тайфуни, за избухването на вулкани и за прашните бури.

Апаратът е способен да предава в контролния център в префектура Сайтама, на север от Токио, 16 вида изображения - 9 повече отколкото неговите предшественици от тази серия. Обемът на предаваната информация е увеличен 50 пъти повече.

„Химавари-8“ за разлика от „Химавари-7“ ще прави снимки на Земята не на всеки час, а на всеки десет минути. Например, най-новият спътник на Япония ще фотографира на всеки 2 минути, 12 пъти по-често от работещият на орбита предшественик.

Първата сериозна мисия на „Химавари-8“ е да следи от 36 км разстояние за три тайфуна на юг от японските острови. През 2016 г. се очаква да бъде пуснат още един апарат от такъв тип.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: