Last news in Fakti

7 Юли, 2015 17:51 921 13

Плевнелиев: България подкрепя европейската перспектива на Украйна

  • росен плевнелиев-
  • украйна-
  • перспектива-
  • крим-
  • петро порошенко-
  • среща-
  • киев

България подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна

Плевнелиев: България подкрепя европейската перспектива на Украйна - 1
Снимка: БТА/ AP

България ще работи за силна и единна позиция на ЕС за гарантиране на териториалната цялост на Украйна и ще подкрепи демократичния и европейски път на страната.  Това заяви президентът Росен Плевнелиев на пресконференция с украинския си колега Петро Порошенко в Киев, където българският държавен глава е на официално посещение.

Двамата президенти проведоха среща „на четири очи“, след което се състояха пленарни разговори на двете делегации.

„Никой няма право да мести граници със сила и да окупира чужди територии – бъдещето на Европа е в премахването на границите“, каза Росен Плевнелиев.

България подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна и призовава за стриктното изпълнение на Минските споразумения за преодоляване на кризата в източната част на страната, заяви още държавният глава. Президентът беше категоричен, че присъединяването на Крим и Севастопол от Руската Федерация е в нарушение на международното право, конституцията на Украйна и Будапещенския меморандум от 1994 г. България не признава резултатите от референдумите, организирани от самопровъзгласилите се власти в Донецк и Луганск. „За България Крим е Украйна, а Украйна е Европа“, отбеляза Росен Плевнелиев, цитиран от прессекретариата.

„Ние подкрепяме категорично европейската перспектива на Украйна“, заяви още президентът. Росен Плевнелиев се обяви за бързо и скорошно премахване на визовия режим за Украйна. От своя страна Петро Порошенко благодари за позицията на България в подкрепа на териториалната цялост на Украйна и европейската ориентация на страната. И двамата президенти отбелязаха, че членството на България в ЕС и предприемането на реформи у нас са довели да подобряване на икономическите показатели в страната, на инвестиционния климат и на стандарта на живот.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за стимулиране на търговско-икономическите връзки и туризма между двете страни. Петро Порошенко и Росен Плевнелиев  отбелязаха, че България и Украйна, съвместно с Румъния, могат да разработят съвместни проекти, като се използва финансиране на европейски инструменти, в това число и проекти, които да подобрят стандарта на живот на българската общност. Украинският президент посочи, че трябва да продължат преговорите по строителството и модернизацията на пътя Одеса-Рени.

Възможностите за насърчаване на дейността на организациите на украинските българи и на културно-просветните дружества в страната бяха обсъдени по време на разговора на двамата президенти. Българската общност в Украйна от 250 000 души и двете държави ще работят за интеграцията на българското малцинство, увериха двамата президенти.  „Каквито и реформи – конституционни, или административни, да се случват тук, в Украйна, ние сме сигурни, че те ще бъдат направени по европейски начин и те ще помогнат на българската общност да се интегрира добре и да запази своята силна връзка с България“, заяви президентът Плевнелиев. Признателни сме за политиката на украинското правителство по отношение на изучаването на български език, Българистиката е добре застъпена в университетите в Киев, Харков, Лвов и Одеса, заяви президентът. От своя страна Петро Порошенко посочи, че разработените проекти за децентрализация ще гарантират правата на малцинствата в Украйна. „Провеждаме реформите, като се базираме на европейския опит“, заяви Порошенко.

В присъствието на двамата президенти беше подписан двустранен Протокол за сътрудничество между министерствата на образованието и науката на двете страни, който ще насърчи образователния обмен до 2019 г. между България и Украйна. Документът предвижда обмен на специализанти, студенти и докторанти за пълен срок на обучение; размяна на лектори по български и украински език и подпомагане образователната дейност на българската общност в Украйна.

Преди срещата с украинския президент, Росен Плевнелиев отдаде почит пред паметта на жертвите от масовия глад през 1932-1933 г. в Украйна. Държавният глава поднесе цветя и пред Кръста на героите от „Небесната стотица“ в памет на гражданите, загинали по време на събитията между ноември 2013 – февруари 2014 година в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 спрмапрзднт

    0 0 Отговор
    Недоразумението пак се е изказало.

    Коментиран от #3

  • 2 пмрнбктквча

    0 0 Отговор
    Обесете го !!! Предател !!! И останалите !!!

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 сссс

    0 0 Отговор
    естествено че няма да признаеш анексията на крим ...

    ама разцепването на православна сърбия от американския башибузук и създаването на ислямския анклав косово първи го призна нали ..

    ама както виждаш в украйна наведените до земята плитици като тебе ви призират колкото и да се навеждате и подмазвате ..скъсха 15 български знамена при посещението ти докато им се дупеше ...
  • 5 имуноглобулин

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "пмрнбктквча":

    Ако има предател това си ти !Така че спокойно можеш да постъпиш така със себе си !
  • 6 Бай хой

    0 0 Отговор
    Една марионетка гостува на друга такава. И милите ни медиенца и дума не споменават за свалянето и разкъсването на Българското Знаме от копърите в киев при посещението на онова нещо.

    Коментиран от #9

  • 7 НАДЯВАЙ СЪ

    0 0 Отговор
    НАДЯВАЙ СА Х..ЙО НА ПИЯНИ ЖЕНИ.
    НЯМА А СЪ ОЧАЙВЪШ ВЕ, ГЛЕ МА МЕН В БЪЛГАРИЯ И БЕЗ ВОЙНА СМЕ РАЗБИТИ И ИКОНОМИКАТА НИ ОТДАВНА Е В ТУШ, АМА НИЙ ВСЕ СЪ НАДЯВАМИ.
  • 8 Киро

    0 0 Отговор
    Съскайте, тролове копейкаджии, съскайте!

    Образованите българи, тези, които успяват, мислещите - всички са с Украйна и Запада!

    Само някакви огризки, изпаднали от борда на живота, симпатизират на пияните ушанки!
  • 9 Рамзес III

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай хой":

    КОЙ си ти да казваш кой е марионетка и кой не е и каде беше 45 години когато България щеше да става 16 република ?Дали сега сме по-марионетки или тогава !

    Коментиран от #11

  • 10 СССС

    0 0 Отговор
    ПЛЕВНАЛИЕВ СЛАВА
    ОБАМА СЛАВА
    НАТО СЛАВА
    ДОЛАРА СЛАВА
    УРАААААААААААААААААААААААААААААААААААА
  • 11 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Рамзес III":

    Сега нямаме банки, всички са чужди и ни третират като роби. Сега нямяме армия и в Родината се намести чужд вражески терористичен военен корпус - реално сме окупирани. Правителството ни се назначава от вън и изпълнява външни заповеди. Икономиката ни е реформирана - унищожена и всичко внасяме от вън.Селското ни стопанство е реформирано - унищожено и внасяме домати и какво ли още не. То няма смисъл да се изброява.

    Е какви сравнения ще правиш. То трябва да си твърде неграмотен и не интегриран за да не си направиш сам изводите.

    Унгария, Чехия, Австрия, Гърция пак се усетиха преди нас.Отново сме на опашката и ще ядем хурката.

    Коментиран от #13

  • 12 Киро

    0 0 Отговор
    Хойчо, тия глупости си ги дърдорете на сбирките на Атакъ, че само някой с начално образование или пенсиониран шапкар ще им повярва!
  • 13 Рамзес III

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бай хой":

    Баи мой,имаме банки и то в изобилие може би страдаш по времената когато имаше само ДСК!Лихвените проценти се приближавает до европейски нива !Помниш ли каква лихва са плащаше върху вноските за кола по комуниско? Точно 0 /нула/ 15 -20 години нито стотинка -защо и кога сме били роби сега или тогава ? Когато бяхме членове на вършавския договор какво решавахме сами?Нищо. Кльона по границата беше насочен към наша територия и всеки граничар открил огън и убил човек получаваше 10 дни дом. отпуск !Кога сме били роби ,тогава или сега?

    Какви сравнения ще правиш -неграмотен ли си или си просто подкупен си е твой личен проблем,ащо се отнася до Гърция дано да не я докарваме отново до там -справко Жан Виденов=Алексис Ципрас .Кадето се появят Комунистите ,резултатите не закъсняват!
Новини по държави: