Last news in Fakti

7 Юли, 2015 18:52, обновена 7 Юли, 2015 23:05 2 515 3

Гърция с празна кошница в Брюксел

  • гърция-
  • криза-
  • дълг-
  • помощ-
  • евро-
  • еврозоната
Гърция не е предложила конкретни мерки за справяне с дълговата си криза на провеждащата се тази вечер в Брюксел среща на финансовите министри от Еврозоната. 
Това заяви за Факти.бг пожелал анонимност дипломатически източник.

В сряда се очаква гръцкият премиер Алексис Ципрас да говори пред Европейския парламент в отчаян опит да намери изход от кризата. 

Испанският министър на икономиката Луис де Гуиндос заяви пред испански репортери: "Нямаше предложение от Атина. Ние говорихме само за общи неща и ние нямаме време за губене..."
Ройтерс дори коментира, че Гърция бави играта, но това не е в нейна полза, защото никой в ЕС не е склонен да чака до безкрай. 

Новите страни в ЕС от Вишеградската четворка и Балтика настояват Гърция да започне с реформите. В предвид, че техни представители са на ключови постове в Общността облаците над балканската държава се сгъстяват, коментират анализатори. 

Правителствените ръководители от лявото политическо семейство ще се съберат под председателството на Станишев, за да координират позициите си преди заседаниято на лидерите от Еврозоната по-късно днес, на която ще се обсъждат възможните сценарии след проведения в неделя в Гърция референдум.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел посочи, че Гърция трябва да покаже национална отговорност, за да може да се опре на европейската солидарност. 

Днешната среща на Еврогрупата приключи без да бъдат обсъдени някакви конкретни предложения, представени от гръцкото правителство и които да представляват база за нови преговори с международните кредитори на страната.

Според информация на агенция Блумбърг, мнозинството финансови министри на еврозоната са били разочаровани от липсата на конкретен план, който да бъде представен от новия гръцки финансов министър Евклид Цакалотос и да бъде объден от Еврогрупата.

Според гръцки официални лица обаче, властите в Атина са представили документ от 47 страници, включващ последните предложения, направени от тях на 29-и юни, когато Еврогрупата отказа да ги дискутира с оглед на предстоящия на 5-и юли референдум в Гърция.

След края на днешната среща, председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че очаква в рамките на следващите часове Гърция да отправи официална молба към Европейския спасителен механизъм (фонда ESM) за средносрочна финансова подкрепа.  

Дейселблум посочи, че финансовите министрите остават в очакване на ново писмо от гръцкото правителство, което да представи единен и ясен набор от предложения.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦРУ

    0 0 Отговор

    Анонимен
    2
    Анонимен
    преди 9 минути Неуместен коментар
    Профил на трол ?
    Е, нали гърците "победиха"?! А щом са победили - гладни победители няма! За къде да бързате? Още една седмица опашки пред банкоматите, а после хептен без банкомати и ще има разумна гръцка оферта към ЕС. Иначе да вървят на Путя си Ленина! :))))
  • 2 Паликари

    0 0 Отговор
    Най добре е да излязат от ЕС за да може южната границяа да бъде защитена 100 %.При тези острови и голяма брегова линия не виждам как би могло да се осигури сигурна граница,което предполага контрабанда и имигрантски наплив.Да се омитат от ЕС хундрокефалос.
  • 3 Ефрейтор Швейк

    0 0 Отговор
    дела и документи аз съм от 4-тири поколения софийски копелдак и знам едно за курви и пиене се дават пари за една нощ но на арменец грък и евреин и комунист една стотинка никога дори не вдигай със тях наздравица даже не сядаш на една маса със тях дори и те да те поканят и те да платят сметката със какво със салфетки нали имахме такав банкър от пловдив...салфетката му казваха защото бил сервитьор гаси държавата и света вземими паспорто ама ми върни ролексо.