Last news in Fakti

29 Юли, 2015 00:15 1 639 0

Метеорит е причинил заледяването на Земята от преди 13 000 години

  • метеорит-
  • заледяването-
  • земята

Останки от него са открити на четири различни континента

Геолозите Джеймс Кенет и Ричард Файърстоун от Калифорнийския университет публикуваха статия, в която заявяват, че на четири различни континента са открили следи от метеорит, който е причинил последното заледяване на планетата от преди около 12 835 години, съобщи Regnum.ru.

Счита се, че метеоритът е паднал в региона на канадската провинция Квебек. Статията е публикувана в изданието на Националната академия на науката, като учените са изчислили, че падането на метеоритът се е случило през 12 835 г,. с възможно разминаване от около 100 години.

Природното явление причинило рязко захлаждане и настъпление на ледниците.  Това е дало началото на периода известен като късен Триас. Рязкото изменение на климата е довело до изчезване на мегафауната в Северна Африка.  Изчезват видовете на масотодонтите, гигантските ленивци и съблезъбите котки.

Първите предположения, че този катаклизъм може да е бил причинен от падането на астероиди се появиха през 2007 г. Тогава в на дъното на езеро в Мексико екип от учени откри седиментни скали с граничен слой, съдържащ метали и микрочастици. След разкопки в 12 различни страни изследователите са открили такива частици на четири различни континента.

Учените са изчислили, че възрастта на граничния слой е около 12 835 години и съвпада с падането на метеорит, след от който бяха открити в леда в Гренландия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА