31 Юли, 2015 00:15 1 240 0

Планини и долини на Церера

  • церера-
  • планета-
  • планини-
  • долини

Планетата-джудже Церера се сдоби с карта благодарение на НАСА, съобщава АП. С Планини и долини може да се похвали планетата. Близо 15 км. Е разликата между най-високите и най-ниските части на Церера.

Американската сонда Dawn беше изпратена от НАСА в края на септември 2007 година в пояса на астероидите. Тя е първият космически апарат, който след изучаването през 2011 г. на един от най-големите астероиди – Веста, напусна неговата орбита и се е насочи към – Церера, най-близката планета джудже до Земята.

Сондата за първи път „видя“ Церера от толкова близо на 6 март 2015 г.. Изучаването на двете големи протопланети, смятат учените, ще им помогне да определят по какъв начин са се формирали планетите в младата Слънчева система.

Церера беше открита през 1801 г. от италианеца Джузепе Пиаци. Тя е кръстена в чест на древноримската богиня на плодородието. Диаметърът на Церера е 950 км. По този начин тя е най- голямото космическо тяло в пояса на астероидите.

През 2006 г. XXVI-та Генерална асамблея на Международния астрономически съюз реши да извади Церера от списъка на астероидите и да се води за планета-джудже.

Програмата на НАСА за нейното изучаване възлиза на $500 млн.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА