Last news in Fakti

31 Юли, 2015 09:58 773 1

15 000 джихадисти убити при въздушни удари от началото на годината

  • джихадисти-
  • убити-
  • въздушни удари-
  • ирак-
  • сирия-
  • ислямска държава-
  • сащ

Въпреки ударите срещу ИД, коалицията не е успяла да причини съществени човешки загуби на екстремистите

15 000 джихадисти убити при въздушни удари от началото на годината - 1
Снимка АП/БТА

Над 15 000 бойци от редиците на Ислямска държава са ликвидирани при въздушни удари от началото на кампанията на международната коалиция, водена от САЩ, съобщава USA Today.

Цврата на убитите е потвърдена от властите, но коалицията не възнамерява да обсъжда публично въпроса.

Данните са получени чрез средствата за видеонаблюдение, с чиято помощ военните преценяват резултатите от ударите.

От 8 август 2014 г., когато бе сложено началото на кампанията срещу ислямистите,са проведени повече от 5 500 въздушни удари в Ирак и Сирия.

Изданието обяснява отказа да се огласяват такива сведения отчасти с това, че по време на войната във  Виетнам, Пентагонът ежедневно е съобщавал какви загуби търпи армията на Северен Виетнам, а в последствие става ясно, че данните са завишени и американците, въпреки "успехите" си, са били принудени да напуснат страната.

Въпреки  ударите срещу ИД, коалицията не е успяла да причини съществени човешки загуби на екстремистите. USA Today припомня, че преди година по оценка на ЦРУ в редиците на ИД са воювали между 20 000 и 31 500 бойци. Тази година оценките остават същите, заяви представител на разузнаването.

По оценка на ЦРУ бойците в ИД са около 30 000, а според иракските власти те са 200 000. Има данни, че джихадистите понастоящем  контролират 40 % от територията на Ирак и около 50 % от тази на Сирия.

Вчера американските военни съобщиха, че в сряда оглавената от САЩ международна коалиция е нанесла 22 въздушни удара по позиции на ИД в Ирак и 9 - в Сирия, посочва Ройтерс.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИЗМАМНИЦИ

    0 0 Отговор
    ЛЪЖАТ, ЛЪЖАТ ТА СЕ ОЛИВАТ ЧАК...КОЙ ФИНАНСИРАШЕ БАНДИТЕ СРЕЩУ БАШАР АСАД, КОИТО СЕГА ПРЕИМЕНУВАХТЕ НА ИДИЛ ?
    УТРЕ ПАК ЩЕ ГИ ПРЕКРЪСТИТЕ, НО ТЕ СА СЪЩИТЕ БАНДИ ОТ НАЕМНИЦИ.