3 Август, 2015 08:59, обновена 3 Август, 2015 09:08 840 1

Армията в Нигерия спаси 178 заложници на Боко Харам

  • боко харам-
  • нигерия-
  • заложници-
  • армията-
  • спасени

Нигерийската армия плени един от командирите на ислямистката групировка

Армията в Нигерия спаси 178 заложници на Боко Харам - 1
Снимка АП/БТА

Нигерийската армия заяви, чи е спасила 178 души от ислямистката групировка Боко Харам в северната част на Борно, съобщава Би Би Си.

В изявление, публикувано в неделя, военните заявяват че 101 от освободените заложницу са деца, а 67 - жени. В изявлението не се казва дали момичетата отвлечени от училище в Чобок през април 2014 г. са били сред спасените.

Военните също така заявяват, че по време на военна операция, са заловили командир на Боко Харам, а няколко лагера са били прочистени.

Боко Харам изби над 5500 цивилни в Нигерия от 2014 година до сега.

Повече от 200 от момичетата от Чибок все още липсват, повече от година, след като бяха отвлечени от училището им в северната част на Нигерия. Много от отвлечените са християни. През октомври миналата година, правителството обяви, че е направило споразумение за прекратяване на огъня и за освобождаването на момичетата, но Боко Харам впоследствие отрече това.

Отвличането на момичетата в Чибок предизвика глобално недоволство, а много се присъединяват към онлайнкампания за тяхното освобождение, с хаштаг #BringBackOurGirls (#ВърнетеОбратноНашитеМомичета). Няколко страни, включително САЩ и Китай обещаха да помогнaт в намирането им.

Според организацията за човешките права Амнести Интернршънал (Amnesty International), най-малко 2000 жени и момичета отвлечени от Боко Харам от началото на 2014 г.

"Боко харам", чието име в превод от езика хауса означава "западното образование е грях", иска да създаде ислямски халифат в Североизточна Нигерия и да управлява там според правилата на шериата. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ссс

    0 0 Отговор
    те тия заложници след плен при диваци като бокохарам ..представям си каво им се е случило на тези деца и жени

    дано господ накаже америка за създадените ислямски организациии в тяхна геополитическа полза и всички пострадали от това