4 Август, 2015 09:08 12 464 7

Пуерто Рико фалира

  • пуерто рико-
  • фалира-
  • неплатежоспособност

Пуерто Рико изпадна в неплатежоспособност, съобщи Ню Йорк таймс.

"Поради липсата на средства, отпуснати за текущата фискална година, плащания не са извършени в пълен днес",  казва ръководителят на Държавната банка за развитие на Пуерто Рико, в съобщение до медиите.

Фалитът е обявен заради изтичащ дълг от 58 млн. долара, който страната не може да погаси. Общата сума на задълженията на Пуерто Рико, явяваща се "свободно присъединила се към САЩ територия", възлиза на 72 млрд. долара.

В началото на юли Пуерто Рико, което анализаторите нарекоха "американска Гърция" се озова на ръба на платежоспособността. Тогава държавата в последния момент успя да извършви плащания по облигациите, обезпечени с обща гаранция в размер на $ 645.2 милиона.

Пуерто Рико е все пак в по-добро финансово състояние от Гърция. Докато в Гърция потреблението падна с 30%, в Пуерто Рико расте.

Съгласно Кодекса на САЩ Пуерто Рико, няма право да обяви финансова несъстоятелност. Подобни правила важат само за общини. Представители на Белия дом заявиха, че не планират да предостави финансова помощ за страната.

Пуерто Рико е част от Големите Антилски острови в Карибско море. Населението е близо 3 млн. души при територия малко над 9000 кв. км. Връзката със САЩ се заключава в наличието на общо гражданство, валута и отбрана. Върховната власт принадлежи на Конгреса на САЩ, но островът има собствени конституция и самоуправление.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХХХ

    0 3 Отговор
    Kъм днешна дата външния дълг на BG възлиза на почти 25 млрд. лв. (или около 30 % от БВП на страната), а вътрешния на 725 млр. лв. Т.е. общите задължения на страната ни възлизат на 750 милиарда!!! /даже ми е трудно да си го представя, още повече, че сме една шепа хора на фона на силните икономики/ .... Жалко, но май наистина никога няма да се оправим, освен ако не ни купи някой шейх и не развие туризма ни.

    Коментиран от #6

  • 2 Антикомунист

    1 0 Отговор
    ако страната ни дължеше 750 милиарда а Гърция 3 пъти по-малко мислиш ли че нямаше да фалираме още докато теглим първите 100?
  • 3 Грую

    1 0 Отговор
    "Новият световен ред" нещо според мен обърка ценностите! Оказва се че в държавите, в които няма финансова дисциплина, инкасират бюджетни дефицити, задлъжняват в огромни размери хората живеят добре имат прилични заплати, мечтани от много пенсионери размери на пенсиите, разни други социални придобивки, някои от които дори будят учудване, а ние където сме на другата страна и нашит министър-председател се бие в гърдите с фискалната дисциплина и я навира пред погледите на уж нашите съюзници, които не са чак толкова дисциплинирани, получаваме мизерни пенсии, почти никакви социални придобивки, обидно ниски възнаграждения за труд и заплати и плащаме безумно високи сметки за ток, "сградна инсталация" за парно или "порно" както би било по-подходящо да се нарече без да имаме дори един радиатор и още други будещи учудване несправедливости във вреда на обикновения човек сиромах. После иди, че викай по изборите "да живей".
  • 4 555

    1 0 Отговор
    Ония п...л Рики Мартин има много повече от тези пари, вместо да се прави на ..... да вземе да си спаси държавата
  • 5 mival

    2 0 Отговор
    ХХХ, в теза големи жеги твърд алкохол по обед не се препоръчва,че елките се побъркват.Вътрешен дълг на България-8.577млрд.лева.
  • 6 КО НЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ХХХ":

    От къде я изкопа тази сума - 725 милиарда лева за вътрешен дълг?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.