Last news in Fakti

10 Август, 2015 17:34 1 277 0

Иран и Азербайджан преговарят за съвместен износ на газ

  • азербайджан-
  • иран-
  • газ

Има планове да се изнася газ за пазарите в Европа

Иран обяви началото на преговори с Азербайджан за съвместна доставка на газ на световните пазари, съобщи ТАСС.

Според агенция ИСНА „това може да значи, че Техеран вече се е върнал към плановете за износ на газ към Европа през тръбопровод.“ Директорът на Националната иранска газова компания Алирез Камели заяви, че компанията вече е започнала преговори по въпроса с държавната петролна компания на Азербайджан.

„Техеран и Баку водят разговори за съвместни инвестиции в проекти за износ на газ. В същото време Иран планира да увеличи производството на газ през следващите три години.“, заяви Камели.

Огромните залежи от газ позволяват на Иран да бъде един от основните износители за Европа. Преговори със страната са стартирани и от консорциума НАБУКО. До този момент различни трудности, най-вече санкциите срещу страната, не позволяваха на партньорите да включат Иран в плановете за доставка на газ през газопровода.

По време на неотдавнашно посещение в Техеран на азербайджанския министър на икономиката Шахин Мустафаев бе заявено, че има възможност Иран да използва инфраструктурата на Азербайджан за износ на газ и нефт на световните пазари.  Визира се тръбопровода Баку- Тбилиси – Джейхан. Беше споменато, че в бъдеще страната може да се включи и в проекта за Трансатлантическия тръбопровод.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА