Last news in Fakti

28 Август, 2015 00:03 15 935 13

Идва потоп! Нивото на океана се е покачило с 8 см. от 1992 г.

  • океан-
  • ниво-
  • наса-
  • проучване

Учените от НАСА предупреждават, че топенето на ледниците е виновно за по-бързото повишаване на водния стълба в сравнение с преди 50 години

Нивото на световни океан се е повишило средно с около 8 см. от 1992 г. Причината е затоплянето на водите и топенето на ледниците. Това обяви екип от учени от НАСА.

През 2013 г. създадена от ООН работна група прогнозира, че нивото на световния океан ще се повиши между 0,3 м. и 0,9 м. до края на столетието. Новото изследване показа, че морското ниво вероятно ще се повиши повече, отколкото са досегашните прогнози, заяви геофизикът от университета в Колорадо Стив Ниръм.

Нивото на океана се повишава по-бързо в сравнение с преди 50 години и изглежда ще става още по-лошо, отбеляза Ниръм.

Промените не са еднакви. В някои райони се отчита повишаване от 25 см., а на други като западното крайбрежие на САЩ се забелязва спад. Това показва анализът на сателитните снимки и данни от последните 23 години.

Учените вярват, че океанските течения и природни цикли са временно компенсиране на покачване на морското равнище в Тихия океан, и в западното крайбрежие на САЩ може да се очаква значително покачване на морското равнище през следващите 20 години.

Хората трябва да разберат, че планетата не само се променя, тя е променена, каза ученият от НАСА Том Вагнер.

Ниско разположените райони като Флорида са особено уязвими, заяви Майкъл Файлих , директор в НАСА за изследването на Земята.

Днес нормален по-силен пролетен дъжд предизвиква наводнения по улиците на Маями. Това не се е случвало само преди десетилетия, припомни Файлих.

Повече от 150 млн. души предимно в Азия, живеят в рамките на един метър на морето, каза ученият.

Учените са единни, че топенето на полярните шапки има ключово значение за повишаване на новото на световния океан. За тяхното възстановяване и за запазването на планинските глетчери ще са необходими столетия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 армаган мустафов

    0 1 Отговор
    за 23 години го вдига с 8 см. ? - никоя жена няма да се зарадва...
  • 2 Апостола

    2 0 Отговор
    Дай-Боже да бутне хотелите в Слънчев Бряг които са на 1-ва линия за да може да се вижда морето, а вътре да бъдат собствениците - дебели мутрички
  • 3 Румен Янев

    0 0 Отговор
    И кога ще дойде до София че ми писна да маам по 400 километра само до там

    Коментиран от #7

  • 4 А ДАНО АМА НАДАЛИ

    0 0 Отговор
    Солидарен с Апостола.
  • 5 яни

    0 0 Отговор
    Искам да се зададе ново ,,глобално застудяване,,.,да замръзне по-голямо количество морска на северния полюс и морето да се отдръпне с 2-3км.от хотелите на бирниците
  • 6 Комаров

    0 0 Отговор
    Топенето не е виновно, виновни са тези, които причиняват топенето.
    В отговор на коментара на Яни, вероятно желанието му няма да се осъществи, но е много голяма вероятността плажовете да бъдат залети от вода. Тогава ще видим как на нашето море някои ще си спомнят, че са застроили дюните и ще трябва да събарят хотели, за да има плаж.
  • 7 БаХуРа

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Румен Янев":

    Ако дойде до София считай че България е изчезнала окончателно а ти ще мааш ама с ръце
  • 8 гост

    0 1 Отговор
    Петър Дънов е казал - не ходете на Бяло море , след време то само ще дойде при вас ?
  • 9 Дано

    1 0 Отговор
    В отговор на Комаров.Ако се замислим сигурно може и да си прав и тези които топят ледовете да са хора които търсят начин да разредят популацията на хората без трета световна.
  • 10 ДонМетан

    0 0 Отговор
    Моята теория е, че хората на тази Земя са станали прекалено много и издишват прекалено много CO2...отделно изпускат и много газове отзад, което влошава положението:)))
  • 11 киро

    0 0 Отговор
    ще умрем ураааа..и няма полиция данъци и тиквата деспот
  • 12 Тони магията

    0 0 Отговор
    ...то и в паркът Йелоустоун се очаква скоро да изрегне СУпер-Супер вулкан - там на места земята из парка е потънала с два метра а на други се е издигнала с 1.5 метра -отдолу се надига ужасяваща мощ и му било време вече да изригва и довеждал буквално до потоп ...ама ултра богаташите си имат изградени подземни градове(със всичко вътре) - където смятат да прекарат 50 години -- напълно автономно ии никакви ядренни войни потоли не ги плашат.а и извънземните няма дза ни помогнат....
  • 13 Красо Зелето

    0 0 Отговор
    Ако продължат да пикаят в морето, може и с повече да се качи нивото!