Last news in Fakti

1 Септември, 2015 19:48 851 3

Петима загинали при масови протести в Непал

  • протести-
  • загинали-
  • непал

Различни малцинства протестират срещу промяна в конституцията, която превръща страна във федерация

Петима загинали при масови протести в Непал - 1
Снимка: БТА/Xinhua

Петима загинаха по време на протести в Непал, съобщи ДПА.

Полицията откри стрелба срещу хора, които протестираха срещу промяна в конституцията, която предвижда федерализиране на страната. Убитите принадлежат към етническата група на Мадхеси, които са културно близки до индианците, които живеят в близост до границата.

От местната полиция съобщиха, че служителите на реда се принудили да открият огън, след като са били атакувани с ножове и огнестрелни оръжия. Мадхесите и други етнически групи се опасяват, че евентуалното разделяне на страната на няколко федерални щата ще подкопае тяхното политическо представителство. Политическите представители на медхесите настояват, ако това стане, тяхната етническа група да има свой щат.

През днешния ден цялата страна бе парализирана от различни протести. Четирима от загиналите са били простреляни по време на безредици на протестите в намиращия се на 99 км. от столицата Катманду – град Биргундж. Другият е загинал по време на протести в Калая.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ташунко

    0 0 Отговор
    Какви индианци в Непал, вероятно са индийци. Но да не придиряме, нали Колумб направи обратната грешка...
  • 2 Неросен Нестойчев

    0 0 Отговор
    Росене,

    Хайде сега ми обясни какви индианци има в Непал, която граничи с Индия?! Убеден съм, че няма да можеш! Става дума за обикновени, кирливи, ш.бани индийци, които случайно или не, са доста разпространени на Азиатския континент и много бързо настигат Китай по брой на населението. Тенденцията е дори да го изпреварят!

    Индианците, Росенчо, живеят в Северна и Южна Америка. Вярно, че Христофор Колумб е смятал, че е открил път към Индия и е нарекъл червенокожите "индийци", но ти си учил география, предполагам и ще можеш да си изясниш грешката, която си допуснал.
  • 3 Неросен Нестойчев

    0 0 Отговор
    Тъкмо мислех, че първи съм видял грешката ...