Last news in Fakti

2 Септември, 2015 13:24 2 737 4

Военен парад беляза 70 години независим Виетнам

  • военен-
  • парад-
  • независим-
  • виетнам

По-рано през годината, на 30 април, страната отново чества важна годишнина с парад - 40 лета от обединението на северен и южен Виетнам

Военен парад беляза 70 години независим Виетнам - 1
Снимки БТА/АР,Xinhua

Хиляди виетнамци се стекоха по улиците на столицата Ханой, за да присъстват на военен парад, честващ 70-годишнината от независимостта на страната. Мероприятието започна рано сутринта вчера пред мавзолея "Хо Ши Мин" с тържествен залп на 21 оръдия, а след това зрителите видяха марша на 30 000 войници и полицаи. 

Независимостта на Виетнам е обявена на 2 септември 1945 година, непосредствено след края на Втората световна война от тогавашния президент Хо Ши Мин.

"За последните 70 години постиженията ни са забележителни, но те не покриват напълно потенциала ни. Виетнамската икономика е пред риск да изостане прекалено много," заяви в речта си президентът Чьонг Тан Шанг.

Виетнамската култура е уникална и датира отпреди 4 000 години, но векове наред страната е била доминирана от Китай, а по-късно и от френските колонизатори. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Браво хората не са си разрушили мавзолея като нас. Те имат вяра в това което правят.

    Коментиран от #4

  • 2 сссс

    0 0 Отговор
    ами да им е честито , нещо като нашият 6ти септември

    само че за съжаление ние го чествахме с прелитане на 1 хеликоптер и 50 войника

    а хората само на честването са им марширували 30 000 войници ...колкото цялата наша жалка армия в момента
  • 3 КРАЕН КОМУНИСТ

    0 0 Отговор
    България има много добри бих казал приятелски връзки с Социалистическа република Виетнам, но правителствата след 1989г не си дават много зор да ги запазят. Във Виетнам има училища в които се изучава български език и история. Може би това е най далечната страна в света която сме по- известни
  • 4 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    не са разрушили мавзолея ,но като се появят американските инвеститори са постояннно на лакти и колене,а уж американците загубили войната по между им :)!ти ако си падаш по мумии на комунисти ,може спокойно да отлетиш за виетнам и да работиш в някое ткзс или американски завод за гащи срещу купичка ориз.приятен път!