5 Септември, 2015 15:30 831 0

Япония разреши достъпа до евакуиран след аварията във Фукушима град

  • япония-
  • достъпа-
  • град

Възстановени са някои от градските услуги в Наваха

Япония разреши достъпа до евакуиран след аварията във Фукушима град - 1
Снимка: AP/БТА

Властите в Япония поканиха хората да се върнат обратно в град, евакуиран след ядрената авария във Фукушима през 2011 г., съобщи Би Би Си.

Нараха е първият град, който позволява на своите жители да се върнат в него след продължили 4 години работи по пречистване от радиация. Голяма част от хората обаче признават, че все още не са готови да се върнат. Само една малка група е проучила  мястото. Все пак експерименталния срок започва през април.

Ядрената централа във Фукушима претърпя серия от аварии, след като бе ударена от гигантско цунами, причинено от много силно земетресение през 2011 г. След случилото се всички 7400 жители на Наваха напуснаха своя град. Градът, който се намира на 20 км. от централата ще даде сигнал, за това дали радиацията в района вече е напълно изчистена. Около 100 000 души от тази зона не могат да се върнат в домовете си.

Към този момент в града има възстановени няколко магазина и клиники. Кметът на Нараха Юкией Матсумото заяви, че това е просто началото на възстановяването на града. Само 46% от някогашното население обаче споделят, че биха искали да се върнат някой ден.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: