Last news in Fakti

9 Септември, 2015 10:32 14 548 17

САЩ влизат в битка с Русия за Арктика

  • сащ-
  • арктика-
  • русия-
  • нефт-
  • газ

Американските спецслужби засилват присъствието си в Арктика, съобщава в. „Лос Анджелис таймс“.

Пентагонът готви да изпрати в Баренцово море кораб за електронно разузнаване. Причината за засиления интерес на американците към Арктика са огромните запаси от нефт и газ.

Преди време командващият бреговата охрана на САЩ адмирал Пол Зукунфт призна, че Белият дом изостава от Русия в усвояването на Арктика.

САЩ нямат нито един атомен ледоразбивач, а Русия – цяла флотилия от шест бройки. За строителството на подобен кораб са нужни десет гдоини.

Преди седмици в Аляска беше и американският президент Барак Обама. Той дори беше принуден да признае, че без тежки ледоразбивачи САЩ няма шансове в усвояването на Арктика и обяви планове за създаването на два такива кораби.

В началото на август Русия подаде в ООН нова заявка за разширяването на границите на своя континентален шелф. Става дума за присъединяване на хребетите Ломоносов и Менделеев, които се простират на 350 морски мили от брега.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kcaniba

    2 2 Отговор
    малко закъсняха американците ..с има - няма 50 -на години... и Гриин пиийс немой им помогне )))))
    Русия вече е пуснала в серийно производство автономни атомни миниекектростанции -ледоразбивачи, способни да осигорят нужната енергия в която и да е точка на Арктика!!! Да не говорим за вече оборудваните бази ПВО, подводни и надземни....
  • 2 нагли

    2 2 Отговор
    Какво искат от САЩ след като всичко отдавна е законно разпределено с всякакви договори и документи?!? По тяхната логика Русия няма право да изпраща кораби и самолети в неутрални води, няма право да добива нефт и газ от своите си територии и редица подобни глупости. Какво е САЩ сега, световен диктатор, псевдо демокрация или новата фашистка държава, която иска цял свят да работи за нея и да продължават да си карат колите с 60 цента за галон гориво?!?

    Коментиран от #8

  • 3 гостенин

    1 2 Отговор
    Да,те хамериканците нали са заети да въвеждат "демокрация"и правила за разграбване,разрушаване и обезлюдяване на чужди територии с цел изпомпване на всички блага с всички познати на човечеството касапски и убийствени методи.Справка: Нигерия,Никарагуа,Афганистан,Виетнам,Ирак,Либия Сирия,Югославия,Украйна и т.н.-страни в които след тяхната "демократична"намеса просперира тероризма и престъпността.А в същото време Русия насочва своите усилия в нормални разработки без да избива и пали живи хора.
  • 4 7777777

    1 1 Отговор
    Гостенин, забравил си да добавиш и БЪЛГАРИЯ! Ама нали нашите политици, които ни управляват са МАЛОУМНИ и са чели само ВИНЕТУ!
  • 5 Волен Сидеров

    0 2 Отговор
    Честит Празник ,Честит ви 9-ти септември
  • 6 чичо ви

    3 1 Отговор
    А някой да е просперирал като е бил в съюз с комунистическа Русия. Та там огромната част от народа им и сега няма собственост. Всички документи за собствеността им са унищожени през 1922 г. Изобщо сволочи. Я благодаря от СССР и Русия, не им желая кучешкият начин на живот. Допотопна нация!!!

    Коментиран от #12, #15

  • 7 радка пиратка

    2 3 Отговор
    САЩ нямат нито един атомен ледоразбивач, а Русия – цяла флотилия от шест бройки. За строителството на подобен кораб са нужни десет гдоини.
    хахахахахахахахахахахаах

    освен това русия доказа научно че шелфа е на русия така че америка само с война може да вземе парче от арктика

    а какато знаем срещу китай или русия америка само джавка и не смее

    Коментиран от #11

  • 8 ссссс

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "нагли":

    не са ядосвай ..путин така хубуу ще ги начеше че по зле от наполеон и хитлер ще свуршат
  • 9 гостенин

    1 0 Отговор
    Прави сте колеги,и ти 77777.Само не знаем дали е чел и "Винету" или само е гледал умно корицата и си е бъркал задълбочено в носа:)А на чичо ви ще кажа само,че се съмнявам дали е бил в Русия,за да пише толкова убедено глупости.А видял ли е ,че великата америка е едно огромно гето,както и англия,белгия и т.н.?По-добре този човек да си вземе билет за така бленуваните брюкселски и вашингтонски гета(умишлено пиша с малки букви),,че току виж се оказал в мразовития Сибир.Освен това мисля,че България трябва да преследва единствено собствения си интерес без пристрастия,но това е друга тема.
  • 10 sсссс

    0 1 Отговор
    САЩ нямат нито един атомен ледоразбивач, а Русия – цяла флотилия от шест бройки. За строителството на подобен кораб са нужни десет гдоини.
  • 11 Радко Пирата

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "радка пиратка ":

    Кое ти е толкова смешно,радке?
  • 12 999

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "чичо ви":

    мисля, че няма как да ти обясня че щастието не се състои в това да да получаваш долари за простотии те които ръсиш.Живял съм една година в САЩ-Сан Франциско и по скотски нещастен народ не съм виждал докато Руснаци може да живеят по бедно но много по щастливо и когато те са имали наука и образование в Америка са избивали индианците и са ги унищожили като народ, както правят и с нас само че с други средства методи и мекерета като теб.
  • 13 Володя Путин

    1 0 Отговор
    Виждам тук много хора виждат истината, само някакъв заблуден тип ЧИЧО ВИ още е кон с капаци. който за пари би продал и майка си и унищожил народа както Бойко М. и подобните му. България е процъфтявала когато е била с Русия или тогава СССР.
    30-та икономика в света, а сега по-зле и от африканска република под партньорството на САЩ, заемите и са били по-малко от раздадените кредити. ЧЕТЕТЕ малко проамерикански.............!!!
  • 14 по темата

    0 0 Отговор
    Мишкуващите американски клошари се напънали да забогатяват!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 дядоЯго

    0 0 Отговор
    Скоро и едните и другите ще правят каквото си искат оправдавайки се един с друг.Зелените могат да посиняват колкото си искат.
  • 17 Vasik Atanasova

    1 0 Отговор
    ТОВА НЕ ГО ВЯРВАМ