Last news in Fakti

29 Септември, 2015 15:51 4 642 10

Русия ударно строи нови 6 военни бази в Арктика

  • русия-
  • арктика-
  • военни бази
Русия ударно строи нови 6 военни бази в Арктика - 1
Снимка: Спецстрой

Русия ударно изгражда нови военни бази в Арктика. Става дума за шест строежа, по които се работи по 13 държавни договора, чиято стойност не се разкрива. За тяхното изпълнение са мобилизирани 1,5 хил души. 337 единици техника и 105 инженери и квалифициран персонал, съобщава ТАСС. Агенцията се позовава на съобщение от руската Федерална агенция за специално строителство (Спецстрой).

От ведомството уточниха, че става дума за изграждането на летища и военни градчета на архипелага Земя на Франц-Йосиф, селището Рогачево на Нова Земя, на архипелага Северна Земя, на нос Шмидт, о. Врангел в Чукотка и на о. Котелни.

От Спецстрой посочват, че близо 58 хил. т. са доставени за първите шест месеца, а други 24,2 хил. т. чакат да бъдат транспортирани до летищата.

Работа не спира дори и в условията на полярна нощ. Работи се на две или три смени. Строителите са откъснати от света за четири месеца. След това са заменени от нови работници.

Русия вече обяви, че планира да разположи в Арктика модернизирани изтребители МиГ-31БМ. За тях дори се строи база на архипелага Нова земя. В миналото Съветският съюз държеше там изтребители Як-28П, после и Су-27, които охраняваха т. нар. „Обект 700“, ядрен полигон на СССР.

Възстановява се и военното летище на о. Котелни от архипелага Новосибирски острови. От 2016 г. то ще може да посреща и тежкотоварни Ил-76 и дори стратегическа авиация.

През последните години Русия обяви амбициозна програма за създаване на специални военни части, които да са способни да действат в суровия климат на Арктика.

Техният състав е съставен от професионални военни, които получават допълнителни стимули, за да служат на север.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 начо

    2 4 Отговор
    и накрая ще свършат като ссср
  • 2 Juliy

    0 1 Отговор
    Накрая кой ще плати сметката ?!

    Коментиран от #4

  • 3 1234566

    3 1 Отговор
    Няма да свършат нито като ссср,нито ще им свършат парит,
    учат се от запада ,,бий за да те уважават,,.
    Тя мечката си спеше,ама американските умници я дърпаха за опашката докато я събудят- нали не сте с къса памет.
  • 4 кроко

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Juliy":

    Ми западняците, бе! къв им е проблема - кинти имат, руснаците държа всички природни ресурси - щат-нещат, ще плащат! Ако искаш, може да им помогнеш, че катогледам си много солидарен с тях, ама като ти чета от време на време разсъжденията, едва ли имаш доходите пък и имаш едни други тегоби да носиш цял живот, та по-добре не се ври между шамарите.
  • 5 onq s konq

    1 1 Отговор
    С тази красива цветна снимка авторът по превъзходен начин илюстрира поговорката "На гол тумбак пищови".

    Коментиран от #7

  • 6 mediator37

    0 1 Отговор
    Западът няма нужда да бъде нападан за да умре. Ще си умре сам, като прокажен разлагащ се труп. А Русия, като лешояд на мърша, си разчиства гнезденца и в нужния момент ще придърпа тази мръвка, която му трябва.
  • 7 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Конярче, конярче де и България да го имаше тоя гол тумбак. Но за съжаление колониалистите ни оглозгаха до кости и благодарение на лумпените, от държавицата ни нищо не остана.

    Коментиран от #8

  • 8 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бай хой":

    Ами иди бе,иди в братска Русия да понаправиш пачка и да си ги харчиш после с кеф тук,та и икономиката ни да подсилиш!Близко е -даже за по-направо и с плуване през морето можеш да стигнеш...А не като ония глупаци,дето са се юрнали да вървят на другия край на света чак в Америка.
  • 9 Киро

    0 1 Отговор
    A деньги откуда ??
  • 10 kcaniba

    1 0 Отговор
    Присмял се хърбел на щърбел....
    Арктика евсъщност е огромно находище на ресурси. какви пари, кви пет лева!?? Е да не е Слънчака и гастербайтерите така е.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания