Last news in Fakti

4 Октомври, 2015 21:20 4 615 8

Дейвид Камерън: Готов съм да натисна червения бутон

  • дейвид камерън-
  • великобритания-
  • русия-
  • ядрено оръжие

Готов съм да натисна червения бутон, ако Великобритания бъде заплашена с ядрено оръжие. Това заяви британският премиер Дейвид Камерън по време на първия ден от конференцията на Консервативната партия.

Позицията на Дейвид Камерън е в разрез с вижданията на новия лидер на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин.  Последният вече заяви, че няма да използва оръжие за масово поразяване дори и сигурността на Великобритания да се намира под ядрена заплаха.

„Трябва да признаете, че има обстоятелства, при които използването на ядрено оръжие би било оправдано”, каза Дейвид Камерън, цитиран от телевизия „Скай нюз”.

Въпросът за модернизацията на ядрения потенциал на Острова е един от най-спорните. Управляващите консерватори посочват, че продължават с проекта за строителството на четири нови атомни подводници от програмата Trident.

Лейбъристите и Шотландската национална партия пък критикуват консерваторите, защото инициативата за обновяване на ядрения арсенал може да струва до 100 млн. британски лири. Trident е най-скъпият и най-мощният елемент на британските въоръжени сили.

Темата за сигурността е една от трите основни на конференцията на консерваторите. Останалите две са стабилността и нови възможности.

Друг  ключов въпрос на форума в Манчестър се очаква да бъде членството на Великобритания в Европейския съюз. Вече редица водещи министри заявиха за пореден път, че ще работят в подкрепа на излизането от блока, ако Камерън не успее да издейства от европейските си партньори значителни отстъпки за Острова.

Дейвид Камерън заяви, че ще подкрепи в парламента британска военна акция в Сирия. Това става на фона на включването на Русия с удари срещу Ислямска държава. Британският премиер отново призова руския президент Владимир Путин да работи с Европа и САЩ за разрешаване на кризата в Сирия.

Десетки хиляди души протестираха по улиците на Манчестър срещу орязването на социалните разходи и политиката на строги икономии на правителството на Дейвид Камерън. Според синдикалисти в протестната акция са се включили 60 000 души. 

Виждаха се плакати с лозунги: "Да се отървем от торите", "Не приемайте закона на консерваторите", но също и "Не бомбардирайте Сирия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ех тези журналисти

    0 0 Отговор
    Не се научиха, че между 100 милиона и 100 милиарда има разлика.
  • 2 123455

    0 0 Отговор
    Никой в света не ги заплашва,
    а те овършаха целия свят и сега вероятно подготвят общественото мнение за използване на ядрено оръжие.
    Дали се замисля тоя самодоволен глупендер какво ще стане ,ако някой му пусне на него една ядрена бомба.
    Англо саксонските помияри водят религиозна война с православните християни,католиците и вероятно с всички религии освен тяхната.
    Време е някой да ги спре!
  • 3 некойси

    0 0 Отговор
    Според мен Камерън си прави PR, иска да покаже пред общественстта че има топки и че му стиска.
  • 4 Паметлив

    2 0 Отговор
    Може би твърде грубовато, но Хрушчов на времето им беше припомнил, че Остовът им просто може да изчезне от лицето на Земята....Пак с натискането на друго червено копче!
  • 5 мико

    0 1 Отговор
    Абе Паметлив, той Хрушчов им каза и на другият ден беше сменен
  • 6 Димитър

    0 0 Отговор
    а "жълтия" бутон кога го е натиснал?
  • 7 Елка

    0 0 Отговор
    На Камерон не му уйдисаха и сега от безсилие до червеното копче опря.
  • 8 по темата

    0 0 Отговор
    Докато сложиш п...лската си ръка на копчето, ще почувстваш само силна горещина, и това ще бъде последното ти чувство - така се получава с хамериканските пудели.
Новини по държави: