Last news in Fakti

5 Октомври, 2015 10:29 1 762 9

САЩ готвят нова и по-мащабна офанзива срещу Ислямска държава

  • сащ-
  • офанзива-
  • ислямска държава

Целта е установяване на контрол над град Рака

САЩ готвят нова и по-мащабна офанзива срещу Ислямска държава - 1
Снимка: БТА/AP

Водената от САЩ военна коалиция се готви да открие нов голям фронт срещу Ислямска държава в Североизточна Сирия, съобщи „Ню Йорк Таймс“.


Целта е да се увеличи натиска над град Рака, който се счита за столицата на джихадистката групировка. През миналата седмица президентът Барак Обама предприе две важни стъпки за усилването на офанзивата в района през следващите седмици.  Обама нареди за първи път Пентагона директно да осигури амуниции и вероятно някои оръжия на сирийските опозиционни сили в региона. Той одобри и разширяването на кампанията от военновъздушната база в Турция. По този въпрос обаче все още има важни подробности, които трябва да бъдат уточнени.

Взети заедно, тези мерки са предназначени за екипирането на между 3000 и 5000 арабски военни, които да се присъединят към близо 20 000-те кюрдски бойци, които заедно със силна въздушна подкрепа, трябва да организират настъпление срещу Рака. Планът предвижда и отрязване на 60-километрова отсечка от границата между Сирия и Турция, която се счита за основен пункт, през който преминават доставките за Ислямска държава.

В петък Барак Обама заяви, че ще направи всички възможни стъпки, които са нужни за борбата на Ислямска държава. Новият подход ще разчита на арабски бойци. Техните командири са били проверени от американските сили и кюрдските бойци, на чиято лоялност Вашингтон може да разчита.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    Само САЩ не знаят къде отиват техните въоръжени и обучени "проверени" арабски бойци.
  • 2 Бай хой

    0 0 Отговор
    сащ нямат резолюция от ООГ, нито са викани от законноизбраното правителство на Сирия.

    Това значи че готвят терористичен акт против чужда страна и човечеството.

    Най вероятно готвят нахлуване за да защитят идил.

    Сети са Мара да са побара.

    Коментиран от #7

  • 3 некойси

    1 0 Отговор
    САЩ водиха почти една година медийна война с ИД и нищо.
    Руснаците пък пуснаха 2 бомби и психопатите взеха да се предават или се разбягаха като пилци.
    Никога преди това нещата не са били по ясни.
  • 4 mediator37

    0 0 Отговор
    Путин нали бие по Рака в момента. Сега и тия се сетиха. Да чакат на опашка.
    Като си изразходи Русия остарелите боеприпаси и като си натренира пилотите, като свърши някоя и друга услуга- ширпотреба на сирийските си приятели, тогава да дойдат и хамериканците.
    Че тя, иначе, Рака стана като Берлин. Айде , де! Заобградили я отвсякъде "съюзниците" и сега се надпреварват кой пръв да влезе и да развее знамето ва победата над джамията (поради липса на Райхстаг).
  • 5 Ярослав Станчев

    1 0 Отговор
    Хехехе,бързат да евакуират останалите живи джихадисти.Дядя Вова запука ИД с големите тупаници и "великите" бойци започнаха да пискат за помощ.Естествено,господаря им оттатък Атлантика бърза да си ги спаси,защото положението става катастрофално.
    Интересно ми е какво точно са бомбардирали коалиционните партньори цяла година,след като ИД превзе почти цяла Сирия???А руснаците за 3 дни принудиха джихадистите да се спасяват с бягство или да се предават,за да не загинат.
  • 6 Бай хой

    0 0 Отговор
    Май офанзивата от към Турция е разкрита и са като препикано мушкато.
  • 7 шлемник байкалскии

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай хой":

    САЩ едва ли ще получи резолюция от "ООГ"? Ти как мислиш?

    Коментиран от #8

  • 8 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "шлемник байкалскии":

    Велик си и безгрешен. Евалла.

    Ако трябва да се поправя щом не схващаш. А уж си схваното момче.
  • 9 шлемник байкалскии

    0 0 Отговор
    Какво да правя ?Такъв съм си аз !!!