Last news in Fakti

6 Октомври, 2015 15:57 825 0

Канадец и японец получават Нобелова награда за физика

  • нобелова награда-
  • физика-
  • получават

Те са отличени за изследванията си над неутриното

Канадец и японец получават Нобелова награда за физика - 1
Снимка: БТА/AP

Нобеловата награда за физика отиде в двама учени, отличени за изследванията си по електрическите неутрални субатомни частици, известни като неутрино, съобщи Си Ен Ен.

Такаки Кайта от Япония и Артър Макдоналд от Канада получават признание за откритието на „трептения на неутриното, които доказват, че от има маса“. Според комитета по връчване на Нобеловата награда това откритие променя нашите разбирания за материята, като може да промени и вижданията ни за вселената.

Кайта работи в университета в Токио, а Макдоналд в Карлския университет в Кингстън. Нобеловата награда за физика е връчена за пръв път през 1901 г.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: