Last news in Fakti

8 Октомври, 2015 19:54 900 3

Николай Ненчев: НАТО засилва колективната отбрана

  • nato-
  • нато-
  • алианс-
  • отбрана-
  • турция-
  • николай ненчев

Съюзниците  изразиха обща загриженост от нарушенията от страна на Русия на въздушното пространство на Турция, както и от нарастващото военно присъствие на Русия в Сирия като цяло

Заседанието на Северноатлантическия съвет във формат „28“ очерта общото разбиране  за необходимостта от по-нататъшно засилване на колективната отбрана на Алианса в условия на нарастващи заплахи и несигурност в  международен план. 

В рамките на Срещата на министрите на отбраната на НАТО в Главната квартира в Брюксел военният министър Николай Ненчев обсъди със своите колеги актуални въпроси от дневния ред  на Алианса в светлината на нарастващите предизвикателства  за общата сигурност. Форумът направи  преглед на изпълнението на решенията  от Срещата на върха в Уелс, в частност на Плана за действие за готовност на НАТО,  в контекста на подготовката за Срещата на върха във Варшава през 2016 година.

Министрите на отбраната на НАТО набелязаха по-нататъшни мерки за дългосрочна адаптация на Алианса в условията на растящи предизвикателства за колективната сигурност.

Министрите от НАТО  отчетоха  значителен напредък в изпълнението на Плана за действие за готовност и отбелязаха приноса на всички съюзници към укрепването на общата сигурност и увеличаването на способностите за реакция и отговор на предизвикателства от изток и юг. Одобрена беше военната концепция за усилени Сили за отговор на НАТО, с техния сухопътен, морски и въздушен компонент, включително на системата за тяхното командване и управление. С това решение на практика се осигурява увеличаването на тези сили  до 40 000 души.

Министрите одобриха  създаването на още два щабни елемента за интегриране на силите на НАТО – в Унгария и Словакия, в допълнение към  вече активираните през септември т.г. в България, Полша, Литва, Латвия, Естония и Румъния. В рамките на дискусиите министър Ненчев изтъкна важността на активирането на 6-те щабни елемента за интегриране на силите на НАТО и  българския принос по отношение на засиленото предварително планиране на Алианса. Той подчерта значението на интензифицирането на дейностите, провеждането на ротационни учения и военното присъствие на НАТО на източния фланг. Министърът отбеляза, че България се отнася сериозно по отношение на попълването на националната квота по длъжности, с цел тяхното 100%-во окомплектоване и постигане на пълната оперативна готовност на командните елементи. 

Една от сесиите бе специално посветена на ситуацията в Сирия и Афганистан.  Съюзниците  изразиха обща загриженост от нарушенията от страна на Русия на въздушното пространство на Турция, както и от нарастващото военно присъствие на Русия в Сирия като цяло, което може да доведе до допълнителна дестабилизация в региона. Посочена беше необходимостта Русия да играе конструктивна роля и да сътрудничи в борбата срещу ИДИЛ и за намирането на политическо решение на конфликта в Сирия. Разгледана бе и усложнената обстановка в Афганистан в светлината на задачите на  мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ и плановете за партньорство и подпомагане на афганистанските въоръжени сили през следващите години. Съюзниците заявиха единодушно решението си за продължаване подпомагането на Афганистанските сили за сигурност и своята ангажираност през 2016 – 2017 г. Преминаването на мисията в друга фаза ще зависи единствено от постигнатото състояние на сигурност в страната, а не от времеви параметри.

Във фокуса на работния обяд бе дългосрочната адаптация на Алианса за посрещане на предизвикателствата пред сигурността в перспективата на очакваните решения на Срещата на върха във Варшава през 2016 г.

В рамките на еднодневната си среща министрите обсъдиха и теми, свързани със стратегията на НАТО за противодействие на хибридната война и разширената политика за киберотбрана. 

Министър Ненчев изтъкна важността от разработването на национална концепция по хибридната война, която да е съгласувана със стратегията на НАТО по тази тема. Той подкрепи идеята за създаването на хъб за експертиза за обмен на информация по въпросите на хибридната война в Главната квартира на НАТО. В областта на киберотбраната той изтъкна значението на междуинституционалния подход, при който различните държавни институции си взаимодействат и се координират за целите на киберсигурността.  В този аспект министърът подчерта ролята на индустрията и академичните среди за разработване на иновативни технологични решения в областта на киберсигурността.

В Брюксел министър Ненчев проведе среща  с главнокомандващия силите на НАТО в Европа генерал Брийдлав, на която беше разгледан приносът на България в изпълнението на Плана за действие за готовност и подготовката на Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО за постигане на пълна оперативна готовност, както и приносът на страната ни в операции на НАТО.

По време на двустранните срещи на министър Ненчев с министрите на отбраната на Гърция и на Грузия Панос Каменос и Тинатин Хидашели бяха обсъдени  въпроси, свързани с развитието на сътрудничеството в областта на отбраната. 

Очаква се на заседанието на Комисията НАТО-Грузия да бъде потвърдена подкрепата на Алианса за Грузия, в качеството й на партньор на НАТО с достъп до разширени възможности. Министрите ще бъдат  запознати и с хода на изпълнението на приетия в Уелс „Съдържателен пакет на НАТО за Грузия“ като елемент от засиленото сътрудничество между НАТО и Грузия. България ще препотвърди подкрепата си за евроатлантическото бъдеще на Грузия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    2 2 Отговор
    Тия да не планират операция по разрушаването на някоя от Българските болници.
  • 2 Ярослав Станчев

    1 0 Отговор
    Те нашите болници и без бомби изчезват.От многото "реформи" им е...а м...та.По-вероятно планират да думнат някоя сирийска болница и да натопят руснаците.Натовските експерти за друго не стават,ама да ти спретнат някое превратче или интрига еша си нямат.
  • 3 Бай хой

    1 1 Отговор
    Стратега от кукорево.

    Може за нищо да не става но племенниците му били завършили в съединените терористични пщати.
Новини по държави: