Last news in Fakti

8 Октомври, 2015 22:08 1 263 2

Сини мъгли се стелят над Плутон

  • плутон-
  • наса-
  • сини мъгли-
  • лед-
  • new horizons

Сондата Нови хоризонти изпрати първите цветни снимки на планетата-джудже

Сини мъгли се стелят над Плутон - 1
Снимка НАСА

Мисията на НАСА "Нови хоризонти" (New Horizons) е върнал първия цветен образ на атмосферните мъгли на Плутон, които се оказва, че имат синкав оттенък.

Цветът на мъглите е следствие от начина, по който слънчевата светлина се разпръсква през много малки частици, казват учените.  Синият цвят във видимия спектър говори и за наличието на азотни молекули.

Подобно на Земята, Плутон има предимно азотна атмосфера (макар и много по-разредена).

"Този поразително син оттенък ни разказва много за размера и състава на частиците мъгла", заяви Карли Хаует, член на екипа на New Horizons.

Синьото небе често е резултат от разсейване на слънчевата светлина на много малки частици. На Земята, тези частици са много мънички азотни молекули. На Плутон те изглеждат по-големи, но все пак остават сравнително малки", заяви шефът на изследователската мисията, Алън Стърн.

Учените смятат, че частиците се образуват високо в атмосферата, когато ултравиолетовата слънчева светлина се разпада и йонизира азотни и метанови молекули и им позволява да реагират една с друга, за да образуват по-сложни отрицателно и положително заредени йони.

"Кой би очаквал синьо небе в  Пояса на Кайпер? Това е великолепно", коментира той в изявление на НАСА.

Ако стоите на Плутон и погледнете нагоре, небето всъщност ще бъде черно поради рядката атмосферата.

"Мъглата е доста тънка, така че ще тя може да бъде видяна в син цвят най-вече по време на изгревите и залезите", обясни д-р Хаует.

Сондата на Американската космическа агенция продължава да изпраща информацията, събрана по време на историческото си прелитане край планетата-джудже на 14 юли.

При пристигането си на Земята, информацията се сваля и обработва от екип на НАСА.

Учените са направили и още едно изключително важно откритие - на места по повърхността на планетата има лед, формиран от вода. От НАСА посочват, че на големи площи от Плутон няма такъв лед, тъй като е покрит от други, по-нестабилни ледове.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наблюдаващи

    0 0 Отговор
    на сателитни снимки на атлантика може да се видят отлично огромни изкопи на добиващи злато и разни материали от всички планети негодници.

    .добре че закупихме навреме атмосферен океан и водни маси за да спрем престъпниците..На снимки подавани чрез NASA се виждат много други планетки поразени от същите.

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "наблюдаващи ":

    Не пропускай да си пиеш хапчетата, че напълно си откачил!!!